Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-02-25

Utdelningar visar vägen

Trots all turbulens blev 2016 ett bra börsår. Nu väntar den uppskattade utdelningssäsongen för aktieägarna.

Något av det mest uppskattade med att investera i aktier är den årliga kontanta aktieutdelningen. En hel kategori av investerare, ofta kallade utdelningsinvesterare, har helt bestämt sig för att fokusera på stabila utdelningsbolag i sin investeringsfilosofi. Andra investerare blandar spännande tillväxtbolag med ett och annat utdelningsbolag för att få mer stabilitet i sina aktieportföljer.

Svenska utdelningsinvesterare ser ofta våren som en efterlängtad skördetid där alla frukter och vinster från fjolåret blir verklighet. Har man som utdelningsinvesterare gjort sin hemläxa ordentligt kan man på allvar se fram emot att ta del av börsbolagens värdeskapande i form av generösa utdelningar till våren. Som man sår får man skörda går resonemanget inom utdelningssfären.

Denna grupp av investerare vet också att kursrörelser i tillväxtbolag kan vara förrädiskt förförande, men att dessa vinster kan försvinna lika snabbt som de uppenbarade sig.

Eller som den kände börsspekulanten Jesse Livermore uttryckte det i Reminiscences of a Stock Operator: ”På pappret kan stora förmögenheter skapas på aktiemarknaden. Men på papper kommer de förbli”.

Den kontanta aktieutdelningen ger dig därför något mer än bara orealiserade vinster från din aktieinvestering – utdelningen ger dig ett verkligt och förhoppningsvis återkommande kassaflöde.

Utdelningsbolagen vinner kanske inte något 100-meterslopp och får med största sannolikhet inte någon åtråvärd utmärkelse som ”årets kursraket”. I stället har utdelningsbolag vanligen obligationsliknande karaktärsdrag där pålitlighet, stabilitet och förutsägbarhet är eftertraktade egenskaper. Långsiktighet är nyckelordet här och en strategi baserad på utdelningsinvestering bör därför ses som ett maratonlopp och inget annat. 

Alla bolag är inte lämpliga investeringsobjekt för en långsiktig utdelningsinvesterare. Urvalet av bolag som uthålligt kan höja sin utdelning är förhållandevis litet i jämförelse med alla tusentals noterade bolag i Norden och ute i världen. Den första egenskapen som ett utdelningsbolag måste ha är en bevisad utdelningsförmåga. En större utdelning ett enskilt år räcker inte. Återkommande jämna utdelningsnivåer är mer värda än kraftigt varierande utdelningar.

En annan viktig egenskap är utdelningskapaciteten – har koncernen stora investerings­behov? Är koncernen konservativt finansierad? Hur ser det fria kassaflödet ut?      

Ofta är traditionella utdelningsbolag verksamma inom sektorer med en måttlig konjunktur­känslighet. De kan exempelvis vara dagligvarubolag som Axfood, hygienbolag som SCA eller energibolag som Fortum. Cykliska bolag kan under en tid locka investerare med snabbt stigande vinster, en attraktiv kassaflödesgenerering och en aktiekursutveckling som andas optimism.

När sämre tider förr eller senare knackar på dörren dras dock ofta utdelningen in i mer cykliska bolag. Blir det riktigt illa kan det, tvärtemot utdelningsinvestering bli tal om en eller flera nyemissioner. Ägaren behöver då skjuta in mer kapital för att hålla bolaget flytande, vilket är motsatsen till tanken med en utdelningsfokuserad strategi.

Ett cykliskt bolag kan naturligtvis vara en ytterst lönsam investering, men då behöver investeraren lägga mer fokus på något så svårt som konjunkturell tajmning och prognostisering. Att förutsäga kassaflöden i stabila utdelningsbolag är på många sätt och vis en mer tacksam uppgift än att göra såväl implicita som explicita bedömningar om konjunkturens nyckfulla svängningar. Denna insikt är särskilt värd att poängtera efter finanskrisen 2008/2009, där stater och centralbanker har fullt utvecklade stimulanskranar, men där den globala tillväxten i bästa fall kan beskrivas som anemisk.

En annan fördel med utdelningsinvestering är att du som aktieägare har en större försäkran om att vinsterna och kassaflödet de facto är riktiga. På förekommen anledning vet vi att den redovisade vinsten bygger på olika former av periodisering. In- och utbetalningar kan därför skilja sig kraftigt från den redovisade vinsten. Denna insikt gör att utdelningsinvesteraren kritiskt granskar kassaflödet och inte bara förlitar sig på den redovisade vinsten.

Med hjälp av en rad redovisningstekniska åtgärder kan börsbolagens vinster även framstå som bättre än vad de i själva verket är, medan kassaflödet är svårare att manipulera. Risken för bedrägeri finns dessvärre alltid i bakgrunden när det kommer till alla former av placeringar, inklusive aktieplaceringar. Men risken för bedrägeri kan kraftigt begränsas genom att välja bolag med en etablerad affärsmodell som kontinuerligt distribuerar sina kassa- och vinstmedel i form av utdelning.

Med en svag svensk krona och hyggliga vinster ser utdelningssäsongen ut att bli riktigt bra även i vår. De svenska storbankerna delar som vanligt ut en stor del av sina vinster i form av kontant aktieutdelning och andra börsbolag följer samma spår. Investerare brukar också återinvestera sin utdelning, vilket kan ge stöd åt börskurserna under våren.

Längre fram finns naturligtvis en rad mörka moln på börshimmeln, men den noggranne utdelningsinvesteraren kan se fram emot stigande utdelningar i sina stabila företag under flera år framöver. Utdelningsinvesteraren har helt enkelt en fågel i handen i stället för två fåglar i busken. För vem vet vad som händer i framtiden. 

Christoffer Ahnemark

Denna krönika publicerades i analysguidenbilagan till nummer 12 av tidningen Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.