Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-01

Konsten att vara inaktiv

wysiwyg_image

Denna krönika publicerades ursprunligen 2016

Digitaliseringen har dramatiskt sänkt transaktionskostnaden för småsparare på börsen. Aldrig tidigare har det varit enklare att köpa och sälja aktier. Tillgången på information har även ökat. Är utvecklingen enbart positiv eller finns det nya fallgropar?

Trenden nuförtiden är att vara aktiv.

Att ha en aktiv livsstil, vara aktiv på sociala medier och kanske ha ett aktivt kärleksliv. I investeringssvängen talar flera ”experter” sig varma för att vi även ska utvecklas till aktiva sparare. 

Fördelarna med att hålla sig uppdaterad är flera. Men att hänga med i utvecklingen är svårt. Att dessutom översätta all information till rationell handling är ännu svårare. 

Informationsflödet blir stundtals överväldigande. För mycket information kan - trots vår intuition om att mer information alltid är bättre - göra investerare villrådiga.

wysiwyg_image

Ett tilltagande brus 

Bruset – information med oklart informationsvärde – sprids mer och snabbare än någonsin tidigare.

Trots alla nya redskap som finns till vårt förfogande tycks vi bli mer rastlösa. Internet spelar sannolikt en viktig roll. Kursrörelser kan numera följas i realtid. 

Aktivitet kan även resultera i ökat antal transaktioner. Kan det vara så att dessa ”experter” vill göra oss mer transaktionsaktiva? Courtageintäkterna stiger. Trafiken till deras webbplatser ökar. Alla blir nöjda. Eller ja, alla blir nöjda förutom spararen. 

Även om courtagenivåerna är historiskt låga, kan hög aktivitet fortfarande resultera i höga transaktionsavgifter. En hög aktivitetsnivå kan även snabbt äta upp eventuella kursvinster eller utdelningar. 

I själva verket kan ett lågt courtage trigga något inom oss. Tankegångarna går kanske så här; ”det är ändå så billigt, jag hinner med några snabba affärer”. Men alla bäckar små. 

Frestelsen att vara aktiv och ”göra något” är svår att motstå. Allt som oftast resulterar dock begäret om att ”göra något” i besvikelse, till exempel att peta i ett högpresterande innehav eller att öka i en förlustposition.  

Låt istället era vinnare löpa linan ut. Ibland överraskar lovande tillväxtbolag de mest optimistiska förhandstipsen, medan svaga kort tenderar att bli svagare.  

Försök vara långsiktig och undvik hög transaktionsaktivitet. Gör som Warren Buffett; ordentlig hemläxa och köp för att behålla. 

Helt enkelt konsten att vara inaktiv. 

Christoffer Ahnemark

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.