Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-02-02

Börsen följer oljan

Börsen följer oljepriset slaviskt. Korrelationen mellan de båda är nästintill ett för tillfället. Historiskt brukar så inte vara fallet och frågan är hur länge det kan tänkas fortsätta.

Börsen har hämtat sig något efter den usla start vi fick i början på året. Köplusten infann sig igen efter att den europeiska centralbanken (ECB) för två veckor sedan varit oväntat mjuka i sin framtoning och fortsatt positiva till en utpräglad lågräntepolitik under en lång tid framöver.

Den japanska centralbanken (BOJ) ville inte vara sämre. I fredagsmorse kom beskedet att man väljer att sänka styrräntan till minus 0,1 procent. Centralbankschef Kuroda hintade också om att fler åtgärder är att vänta framöver. Målet är, precis som för ECB och vår egen riksbank, att få upp inflationen till 2 procent.  Men i ett land som länge levt med deflation och höga skuldkvoter samtidigt som man brottas med demografiska trender såsom en åldrande befolkning är det allt annat än en ”quick fix”. 

Även den kinesiska centralbanken har agerat stimulativt och tillfört likviditet till den inhemska marknaden senaste veckorna. Den amerikanska centralbankschefen, Yanet Yellen, var ute och pratade förra veckan och även hon hade en något mjukare och mer ”duvaktig” framtoning än vad marknaden förväntat sig och sannolikheten för en andra räntehöjning vid nästa möte i mars är nu endast 16 procent enligt terminspriser från CME Group.

På hemmaplan är rapportperioden i full gång. De rapporter som hittills har släppts har generellt kommit in lite bättre än marknadens lågt ställda förväntningar men samtidigt har utsikterna varit lite negativare än väntat vilket lett till stora kursnedgångar på sina håll. Det fick exempelvis Autoliv och Atlas Copco känna på som båda fick se sina aktiekurser dala 10 respektive 5 procent där Autolivs prognoser för 2016 avvek kraftigt från konsensus och där det i Atlas Copcos fall berodde på en svag orderingång. Tittar vi igenom börslistan för OMXS 30 hittar vi även andra indextunga bolag som fallit kraftigt efter rapport, däribland H&M, Ericsson, Nordea och Swedbank. Så än så länge har index inte fått den draghjälp vi hoppats på från rapporterande bolag.

Oljepriserna har rekylerat tillbaka upp senaste tiden och handlades som högst nästan 30 procent över botten som träffades för snart två veckor sedan. Men prisrörelserna är fortsatt väldigt volatila och i skrivande stund har det återigen vänt ned och handlas cirka 8 procent under den kortsiktiga toppen. I inledningen på året har börsen och oljepriserna rört sig i tandem och det krävs nog att oljepriset stabiliseras för att börsen ska kunna ta riktig fart igen.

För tillfället är investerare oroliga över att det pressade oljepriset är en indikation på att den globala ekonomiska aktiviteten saktar ner. Men frågan är om inte relationen mellan olja och marknad överdrivs. Grunden till det låga oljepriset är snarare en utbuds- och efterfrågeproblematik där utbudet för tillfället är enormt mycket högre än efterfrågan. Efterfrågan väntas till och med öka kommande åren sett till siffror som nyligen presenterats från EIA.

Olja, precis som många andra råvaror, prissätts i dollar. Att dollarn för tillfället är så pass stark relativt andra valutor blir därför en extra motvind för oljepriset. En lite svagare amerikansk valuta vore därför positivt ur just den aspekten. Vad som ska få det att ske i närtid är dock svårt att se i nuläget.

Då USA är den enda hållbara tillväxtmotorn i världsekonomin för tillfället innebär det att kapital söker sig dit, vilket i sin tur ökar efterfrågan på dollar. Samtidigt har den amerikanska centralbanken, FED, klivit in i en räntehöjningscykel medan många av omvärldens andra centralbanker går åt precis motsatt håll och gör allt de kan för att försvaga sina respektive valutor, vilket då sätter press på dollarn.
Dessutom i det stökiga börsklimat som råder tenderar investerare att söka sig till säkra placeringar och det har vi inte minst sett om vi studerar rörelserna på amerikanska statsobligationer, som ses som just ett säkert alternativ. Exempelvis har den amerikanska 10-åriga statsobligationen krupit ner under 2 procent, vilket är en indikation på låg riskvilja (när efterfrågan på en obligation ökar, stiger priset och räntan på densamma sjunker). Det innebär de facto att investerare är nöjda med 2 procent i avkastning i dagens marknadsläge.

Den låga räntan avspeglar också det faktum att det råder en generell konjunkturoro på marknaden samt att man inte förväntar sig att FED ska höja räntan 3-4 gånger i år, vilket FED själva signalerat, utan marknaden prisar snarare in max en höjning. Så diskrepansen mellan vad marknaden tror och vad FED tidigare signalerat är för tillfället stor.

På fredag presenteras amerikanska arbetsmarknadssiffror vilket kommer synas noga av marknaden. Jobbskapande och löneinflation är två variabler som väger tungt i FED:s beslutsfattande, vilket investerarna är medvetna om. Bättre siffror än väntat skulle öka sannolikheten för en höjning i mars vilket skulle få räntor och dollar att stiga.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det råder en både olje- och centralbanksstyrd börs för tillfället och där index än så länge inte fått någon vidare draghjälp från rapporterande bolag, snarare tvärtom.

Carl-Henrik Söderberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.