Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-04-14

Bubblan börjar spricka

Shell meddelade förra veckan en av de största oljerelaterade affärerna under de senaste decennierna. Samtidigt citeras allt oftare de som, inte så välförankrat, spår avsevärt lägre framtida oljepriser än dagens på grund utav skifferoljan.

Oljenyheterna duggar tätt efter prisfallet för ett fat Brentolja från över 105 dollar i somras ner till 58 dollar i dag. Analytikerna och experterna är dessutom vitt oense om vart oljepriset ska ta vägen under de kommande åren.

Trots att oljebranschen knappast är en framtidsbransch kommer det dröja länge innan vi ser en majoritet av eldrivna fordon på våra svenska vägar. Ännu längre kommer det att ta innan en majoritet av dessa rullar i Kina, Indien och troligtvis även i USA. De elfordon som tillkommer i västvärlden under de närmsta åren kommer dessutom att ersättas (och mer därtill) av förstagångsägare av bensindrivna fordon i Asien.

Under förra veckan meddelade Shell att de köper brittiska konkurrenten BG Group för 70 miljarder dollar. Det är en av de största affärerna inom oljebranschen under de två senaste decennierna. Affären sägs betyda att Shell ökar sina bevisade reserver med 25 procent.

Oljesektorn som varit helt utbombad på börserna sedan i höstas har med andra ord börjat väckas till liv igen. Spekulationerna om fler affärer har dragit igång. Samtidigt har oljepriserna till synes stabiliserats under de senaste månaderna, trots växande oljelager i USA och oron om ökat utbud från Iran. De amerikanska lagren väntas börja sjunka i maj.

I USA fortsätter samtidigt den drastiska minskningen av antalet riggar som borrar nya brunnar. Från 1 609 stycken i oktober till 760 nu i april. Detta kommer förr eller senare att påverka den amerikanska produktionen i allt större utsträckning. Detta eftersom att nya brunnar kommer att behöva borras för att hålla uppe produktionen. Skifferbrunnar har dessutom kortare livslängd än konventionella.

Enligt EIA (US Energy Information Administration) kommer produktionen i två av de tre största skifferregionerna, Eagle Ford och Bakken, att börja falla under april eller maj månad. Det är första gången på mer än fyra år. I Permian-regionen kommer det troligtvis dröja ytterligare några månader innan produktionen faller. I kombination med att skifferproducenternas prissäkringar går ut är detta bara början på produktionsfallet, om inte oljepriset och antalet riggar ökar kraftigt framöver.

För olyckskorparna som förutspått ett genomsnittligt oljepris för Brent ner mot 45 dollar fatet under det andra kvartalet börjar goda råd bli dyra. Det återstår nu endast en och en halv månad av det andra kvartalet och så här långt har genomsnittspriset varit någonstans mellan 56-58 dollar fatet. Swedbank skrev så sent som i går att de tror på ett genomsnittligt pris på 55 dollar fatet under 2015 och att det stiger till 70 dollar under 2016. Det är 10 dollar lägre per år än DNB Markets prognoser.

I Sverige har experter som påstår att det långsiktiga oljepriset ska ner till 40 dollar fatet citerats flertalet gånger på sistone. En av dessa, Marian Radetzki, har dock haft konstant fel i sina långsiktiga prisprognoser enda sedan 90-talet. Så sent som 2005 skulle priset, enligt honom, ner till 25 dollar fatet inom fem års tid på grund utav ökade investeringar och kapacitet.

I dag anges skifferteknikens utveckling och spridning som anledningen till ett lågt oljepris framöver. Tekniken ska spridas världen över och bli mycket mer effektiv än den är i dag, heter det. Men faktum är att oljegiganter som Chevron och Shell, med flera, har dragit sig ur lovande områden som Polen och Sydafrika. I Polen var resultaten en besvikelse och i Sydafrika krävs oljepriser upp mot 80 dollar fatet för att Shell ska se det som lönsamt. I länder som Frankrike och Rumänien har skiffertekniken dessutom förbjudits. Polen och Frankrike var på förhand Europas mest lovande länder för skiffer.

Den som utifrån dagens oljepriser, eller lägre, väntar sig att skiffertekniken ska utvecklas och spridas globalt samtidigt som stora skifferprojekt bevisligen överges världen över är med största sannolikhet helt fel ute. Det kommer att krävas högre oljepriser för detta.

Tillväxten för den konventionella och billiga oljeproduktionen stagnerade redan 2005. För att täcka den ökade efterfrågan har icke-konventionell olja, som exempelvis skiffer, med högre produktionskostnader krävts och möjliggjorts av högre oljepriser. Denna trend kommer med stor sannolikhet att hålla i sig även framöver, men då krävs det samtidigt ett högre oljepris. Högre genomsnittliga produktionskostnader på global basis är nämligen inte synonymt med lägre oljepriser.

På både kort- och längre sikt bör oron snarare vara kopplad till en eventuell oväntad nedgång i efterfrågan, istället för ett ökat utbud. Om sedan denna eventuella nedgång i efterfrågan kan komma att bero på världskonjunkturen, eller på ett teknikskifte bort från olja, beror nog på vilken tidshorisont man har.

Faktum kvarstår oavsett. Den tidigare så entusiastiske skifferboomen i USA har förvandlats till en bubbla som håller på att spricka för många producenter. Det kan därför ses som aningen märkligt att skifferoljans ”enorma potential” nu lyfts fram för att rädda oljeinvesterare, först efter oljeprisfallet och nedskurna skifferinvesteringar. Borde inte detta lyfts fram för flertalet år sedan?

Johan Rosenqvist

Författare Johan Rosenqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.