Du är här

2017-02-28

Experternas aktietips för 2017

I fjol var vinnarstrategin småbolag, olja och låga värderingar i pejlingpanelen. Nu delar experterna med sig av vad de satsar på under 2017.

Aktiespararens pejlingpanel består av cirka 100 av landets främsta aktieexperter hos banker, försäkringsbolag, fonder och tidningar med mera. Prognoser och tyckande är fristående från tidningens åsikter.

Här får du tre snabba med vad vinnarna för pejlingpanelen 2016 tror på under kommande år.

Ulf Hedlundh

Ulf Hedlundh, vd Svolder, vad var din vinnarstrategi för 2016?

– Inte så häftiga indexrörelser på den stora börslistan och sunt urval av attraktiva småbolagsaktier.

Vad satsar du på 2017?

– Jag har en ganska så neutral övergripande börssyn. Det bör ändå leda till positiv avkastning och därmed bättre än andra sparalternativ. Välanalyserad ”Stock picking” har förutsättningar att fortsätta att skapa mervärden. Industribolag i bred mening och med sin huvudsakliga försäljning i Norden och Europa har fortsatt goda förutsättningar att öka sina börsvärden. Däremot är jag mycket försiktig till det ökande antalet ”förhoppningsbolag”, inte minst utanför Nasdaq Stockholms huvudlista.

Har du något tips på en specifik aktie våra läsare borde hålla koll på närmaste månaderna?

– Det vore nog tjänstefel av mig att inte säga Svolder B. A-aktien har däremot för dålig börsomsättning för att prissättningen ska bygga på sunt utbud och efterfrågan. Vill man botanisera lite extra bland de olika portföljinnehaven så skulle jag särskilt titta på Scandic Hotels, Magnolia Bostad och Elos Medtech – även om jag nog i vanlig ordning skulle rekommendera att ha en längre placeringshorisont än några månader.    

Peter Benson

Peter Benson, aktieskribent på SvD Börsplus, vad var din vinnarstrategi för 2016?

– Har som vanligt ingen annan strategi än att titta på mina säg 10 största innehav och fundera över vilken jag tror har bäst förutsättningar. I normalfallet den aktie jag tror har mest potential oavsett tidsperiod men ibland väger jag in om jag tror att börsen antingen missat något positivt i närtid eller om aktien ser tillfälligt nerkörd eller bortglömd ut.

Vad satsar du på 2017?

– Samma gamla vanliga. Letar bästa bolagen med lägsta värderingarna. Det hittar man ju sällan så blir det istället någon avvägning mellan de två där extremlägena kan sägas vara medeldyrt superbolag mot superbilligt medelbra bolag.

Har du något tips på en specifik aktie våra läsare borde hålla koll på närmaste månaderna?

– I den sistnämnda halvan av spektrat så tycker jag det halvdana bolaget Telia ser väldigt billigt ut. Eller i högriskfacket Trigon Agri, ett välskött ukrainskt jordbruksbolag till p/e 3-4. Men det är en lottsedel så klart. Sista tipset är att ha torrt krut. Förr eller senare kommer kursfall på 10-20 procent som ger bättre köplägen än vi ser nu.

Mikael Skönborg

Mikael Skönborg, vd Skönborg Kapital, vad var din vinnarstrategi för 2016?

–  Jag satsade fullt ut på att oljepriset skulle gå upp och valde sen varje månad det oljebolag jag tror mest på, Africa Oil.

Vad satsar du på 2017?

– Kommer nog fortsätta med Africa Oil tills vidare. Varför ändra på en vinnande strategi?

Har du något tips på en specifik aktie våra läsare borde hålla koll på närmaste månaderna?

– Det blir Challenger Mobile på Aktietorget. Nästa två kvartalsrapporter kommer troligen visa stigande intäkter i Oman efter lanseringen.

Författare Märta Skog

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.