Du är här

2017-03-21

Fem heta aktier

Söderberg & Partner listar sina fem favoritaktier just nu.

Under veckan förgående vecka steg Stockholmsbörsen med 0,23 procent. Vinnarna bland storbolagen blev Sandvik, Boliden och SSAB. Storbolagen som gick sämst var H&M, Axfood och Nordea. Nordea och Axfood backade med anledning av att aktierna handlades exklusive utdelningar i fredags och torsdags. Bland övriga förlorare syntes Betsson och NetEnt. Stål- och kopparpriser steg i spåren av fortsatt tro på en ökad efterfrågan i infrastruktursektorn. Det tillsammans med höjda rekommendationer var orsaken bakom styrkan i råvarubolagen.

H&M tyngdes av tydligt svagare försäljningssiffror än väntat. Det var en negativ följd av kalendereffekteten med anledning av fjolårets skottdag samt en svag klädhandel i Tyskland. Inditex presenterade en god försäljningstillväxt samtidigt som det var frågetecken kring hur H&M ska kunna öka sina marginaler. En svagare dollar och minskade investeringar kommer sannolikt att bidra till lönsamhet under året. Krymper försäljningen i lokala valutor ser chanserna för en stabiliserad lönsamhet ser det genast sämre ut. Sedan 1998 har försäljningen i lokala valutor endast minskat vid fyra tillfällen och senast var mars 2013.

TOP PICKS

Millicoms senaste kvartalsrapport visade något bättre helårsutsikter än väntat. Tron på en bättre organisk tillväxt samt förbättrad lönsamhet har stigit på sistone. Ett utträde ur Afrika talar även för aktiens fördel. Detta skulle reducera bolagets skuldsättning kraftigt och samtidigt förbättra kassaflödet. Annat som kan ge stöd är en långsamt förbättrad makroekonomisk situation på tillväxtmarknader samt en svagare dollar i relation till tillväxtmarknadsvalutor, såsom den colombianska peson.

Trelleborg har med sin stora exponering mot återhämtningen i Europa samt en stark fordonssektor goda tillväxtförutsättningar. Efter försäljningen av Vibracoustics och förvärvet av CGS hamnar det mer fokus på Sealing Solutions och Agriculture. Det är två områden som har en väntad god marknadstillväxt. Bolaget gynnas av en svag krona relativt euron och har ett starkt kassaflöde. Värderingen i form av p/e 15 och EV/EBIT på 13 nästa år är inte låg, men attraktiv relativt övrig verkstadssektor.

Autoliv har mycket som talar till sin fördel trots tillväxtinbromsning inom aktiv säkerhet. Det är bland annat tack vare stor närvaron i Kina och ökade marknadsandelar inom passiv säkerhet. Banken uppskattar bolagets finansiella styrka, där nettoskulden befinner sig i den nedre delen av målintervallet och ledningens förmåga att få rörelsemarginalen att växa med försäljningen. Aktien handlas i linje med historiskt snitt vilket relativt Stockholmsbörsen är tilltalande.

Husqvarnas genomförda effektiviseringar ger resultat. Fokus framöver ligger på lansering av nya produkter samt eftermarknad. Det väntas ge såväl tillväxtstöd som lönsamhetsförbättringar. Söderbergs & Partners räknar med att den positiva prognosrevideringstrenden fortsätter. Värderingen i absoluta tal är inte låg, men vid jämförelse med Stockholmsbörsen som helhet framstår Husqvarnaaktien ändå som billig, med en relativ rabatt nära högsta nivåer.

SCA har fortsatt goda tillväxtmöjligheter tack vare den starka marknadspositionen och en ökande närvaro på tillväxtmarknaderna. Lönsamheten fortsätter och kommer ha fortsatt stöd av kostnadsbesparingarna samt relativt låga råvarupriser. Den starka balansräkningen samt bolagets icke-cykliska stabilitet uppskattas. Uppdelningen av verksamheter kommer att bidra till att synliggöra ytterligare värden.

Källa: Söderberg & Partner

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.