Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-02-02

Låga råvarupriser pressar prognoserna

Stockholmsbörsen har fallit kraftigt sedan toppen i april, vilket innebär ett trendbrott i den uppåtgående börstrenden som varit sedan 2011. Det har varit en stor spridning bland sektorerna. Energi och Material har gått svagt, vilket tillsammans med en trög utveckling på tillväxtmarknaderna, har dragit med sig Verkstadssektorn då investeringarna minskat. Samtidigt har Konsument och sektorer med inhemsk exponering gått förhållandevis bra. I det senaste kursfallet har småbolagsaktierna tappat kraftigt, vilket inte var fallet i augusti.

Det skriver Handelsbanken i en strategirapport.

Stockholmsbörsen handlas till P/E 14x på nuvarande prognoser.

"Vår 30-dagars indikator för vinstprognosrevideringarna fortsätter att vara i kraftigt negativt territorium med betydligt fler sänkningar än höjningar av vinstprognoserna. Revideringarna för USA, som pressas av en svag energisektor, är mest negativa. Det kommer att bli intressant att se om de negativa prognosrevideringarna vi har sett i banksektorn kommer att lätta efter rapportperioden", skriver Handelsbanken.

På den nordiska marknaden återfinns många bolag inom sektorerna Energi, Material, Verkstad och Bank i botten på listan över vinstprognosrevideringar. Bland de svenska bolag där Handelsbanken ser positiva revideringar kan nämnas Pandox, Wihlborgs och Intrum Justitia.

Stödet från en stark dollar väntas successivt ebba ut för de svenska bolagen under 2016. Då en stor del av vinsttillväxten under 2015 berodde på positiva valutaeffekter innebär detta en lägre potential för högre vinster under 2016.

För närvarande prognostiseras 7 procents vinsttillväxt för de större svenska bolagen under 2016, vilket kan jämföras med 5 procent under 2015.

"Vi menar dock att risken för sänkta vinstprognoser är överhängande då marginalprognoserna fortfarande tycks vara alltför optimistiska givet tillväxtutsikterna (åtta av tio bolag väntas uppvisa marginalförbättringar under året, vilket innebär fortsatt hög vinstprognosrisk)", skriver Handelsbanken.

Handelsbanken är fortsatt försiktigt inställda till Verkstad och är oroliga för Energi, då prognoserna inte avspeglar nuvarande oljepris och balansräkningarna kan komma att ifrågasättas. Vi räknar inte med några optimistiska uttalanden avseende en cyklisk uppgång under 2016 i samband med bokslutskommunikéerna.

"Vi föredrar alltjämt bolag som kan öka försäljningen på ett stabilt och förutsägbart sätt och där värderingen inte är för hög. Trots pressen på räntenettot till följd av de låga räntorna, bedömer vi prognosrisken som lägre inom Bank (där vinstprognosrevideringarna dock är negativa för närvarande till följd av pressen på räntenettot)", skriver Handelsbanken.

Handelsbanken prognostiserar att de större svenska bolagen aggregerat kommer att öka intäkterna med 4 procent under det fjärde kvartalet (jämfört med det fjärde kvartalet föregående år). Positiva valutaeffekter står för ungefär hälften av intäktsökningen.

"Samtidigt räknar vi med 5 procents vinstfall under kvartalet, främst tyngt av Lundin Petroleum och andra råvarubolag. Justerat för dessa bolag väntas vinsten öka med 3 procent", skriver Handelsbanken.

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.