Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-05-06

Ödesvalet i Frankrike

Här presenteras några snabba kommentarer av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg inför den andra omgången av det franska presidentvalet som går av stapeln imorgon, söndagen den 7 maj.

Få kan ha missat att den andra omgången av det franska presidentvalet hålls imorgon, söndagen den 7 maj. Striden står mellan Emmanuel Macron, företrädare av rörelsen En Marche!, och Marine Le Pen som nyligen tog en timeout som partiledare för Front National


I första omgången blev valsiffrorna följande för de 5 främsta kandidaterna;

1. Emmanuel Macron (En Marche!): 24,01%
2.
Marine Le Pen (Front National): 21,3%
3.
François Fillion (Les Républicains): 20,01%
4. Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise): 19,58%
5. Benoît Hamon (Parti socialiste): 6,36%
6. Övriga: 8,74%

Av sammanlagt 47 582 183 registrerade väljare i landet röstade 37 003 728 individer i den första omgången, motsvarande ett valdeltagande på omkring på omkring 78%.

Aktiemarknaden tolkade utgången i den första omgången som positivt, något som återspeglades i breda uppgångar på den franska börsen och på CAC40 (den franska motsvarigheten till OMXS30). Även euron stärktes mot en rad världsvalutor på beskedet.

Anledningen till lättnadsrallyt var att EU-vänliga Macron och EU-kritiska Le Pen gick vidare till den andra omgången och att Macron fick flest antal röster av dem två. En del bedömare hade befarat att EU-kritiska kandidaterna Mélenchon och Le Pen skulle gå vidare till den andra omgången, något som skulle skaka om EU-samarbetet ytterligare, men denna farhåga besannades inte.

Enligt flera opinionsundersökningar leder nu Emmanuel Macron mot Marine Le Pen och Macron är ”favoriten” som förväntas ta hem segern imorgon. Under fedagsmorgonen rapporterade också Reuters att stödet för Macron ökat till 62 procent, mot Le Pen som innehar 38 procent. Detta enligt en färsk opinionsmätning från Elabe. Macron ansågs också besegra Le Pen i den sista tv-debatten under onsdagen.

Det är dock värt att poängtera att en liknande uppställning var fallet vid det oväntade utfallet kring brexit-omröstningen och i samband med det amerikanska presidentvalet där ”favoriten” Hillary Clinton förlorade.

Opinionsundersökningarna har med andra ord en modern historia av att vara mycket missvisande. Den främsta förklaringen finns i hur undersökningen genomförs (metod) och i termer av representativitet (urval).

Eftersom det sociala (och framför allt det mediala) trycket har ökat de senare år om vad som är ”politiskt korrekt” och vad som är ”politiskt korrekt” att tycka, känner inte många individer sig bekväma med att yppa sin verkliga politiska orientering i det offentliga rummet - i synnerhet inte i opinionsundersökningar.

Trots att det finns ett utbrett missnöje med status quo och hur politiken bedrivs i flera västerländska nationer, vill dessa individer inte uttrycka vad de verkligen känner eftersom de är rädda att bli stämplade som ”rasister”, ”främlingsfientliga”, ”obildade” eller något annat icke-önskvärt som media eller andra intressegrupper försöker etablera i den allmänna opinionen.

Detta demokratiska problem får följden att opinionsundersökningarna blir missvisande och att valresultatet kommer som en ”chock” för det som brukar betraktas som etablissemanget eller den rådande statsmakten. Vi kunde se samma fenomen i den stigmatiserade brexit-debatten och bland utmålningen av Donald Trumps anhängare.

Risken/möjligheten för att Marine Le Pen vinner mot Emmanuel Macron kan därför vara högre än vad förhandstipsen antyder. Det ska även tilläggas att Marine Le Pens momentum successivt har byggts på under flera år och att hennes ursprungsfokus var att vinna valet 2020. Även om hon inte vinner imorgon, är sannolikheten hög för att hennes medvind fortsätter, något som kan påverka börsen om några år.

Huvudscenariot för många är att Emmanuel Macron vinner presidentvalet imorgon, något som bör resultera i en positiv, om än mager, börsreaktion på måndag. Eftersom de flesta räknar med detta utfall går det dock att argumentera för att Macrons seger redan är inprisad i marknaden och att reaktionen därmed blir neutral. Franska börsen har stigit 13 procent från botten för bara 3 månader sedan och nästan 7 procent sedan botten före valet. Även euron har stärkts tämligen kraftigt under året och indikerar att mycket kapital sökt sig till de europeiska marknaderna.

Kanske skulle en utebliven Frexit vara precis det bränsle marknaden behöver för att kunna utmana rekordnivåerna runt 1720 på OMXS30?

Om vi däremot får uppleva en ”brexit 2.0” med en seger för Le Pen, då blir börstumulten nästan garanterad. Le Pen har som uttalad ambition att lämna EU (frexit) och vill även lämna valutasamarbetetom om hon vinner.

Med en Le Pen-vinst kan vi anta att euron hamnar i ett fritt fall, att obligationsräntan skjuter i höjden på framför allt franska, italienska, spanska statspapper och att det blir en bred nedgång på börserna i Europa och ute i världen. Nedgångar på 5-10 procent, precis som vid Brexit, torde vara klart överhängande vid ett sådant utfall. Att Le Pen skulle vinna vore klart allvarligare för EU än JA-utfallet för Brexit.

Stockholmsbörsen, där banker och cyklisk verkstad väger tungt i index, skulle sannolikt påverkas ännu hårdare med breda börsnedgångar som följd. Mer defensiva aktier kan klara sig någorlunda i den eventuella turbulensen här i Sverige, men den generella nedgången skulle sannolikt pressa även dessa aktier.

Eftersom osäkerheten på allvar skulle återvända i händelse av en Le Pen-seger är det möjligt att det blir en rusning till det som betraktas som säkra hamnar på marknaden. Sektorer som skulle gynnas är amerikanska statsobligationer, amerikanska dollar, japanska yen, ädelmetaller som guld/silver och kryptovalutor som bitcoin/ethereum.

Hur den reala ekonomin i eurozonen skulle påverkas på kort respektive lång sikt är svårare att säga. Kanske gör Le Pen en ”Trump” och lovar åt höger och vänster i valrörelsen, för att sedan göra det motsatta och fortsätta med status quo. Eller så gör hon det som ingen politiker någonsin har lyckats med – att hålla vad hon lovat i valrörelsen. Men vem vet hur det blir?

Det mest sannolika är emellertid att Macron vinner och att beskedet tas emot neutralt av aktiemarknaden. Men som vi har upplevt tidigare – även det mest oväntade kan inträffa i politiken.

Christoffer Ahnemark

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.