Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-01-26

Oljepriset kan ha bottnat

Det volatila klimatet på både börsen och oljemarknaden fortsätter. ECB har samtidigt öppnat dörren för ytterligare åtgärder och oljepriserna kan eventuellt ha bottnat för denna gång.

Det volatila klimatet på börsen fortsätter. Det gäller både den svenska börsen och de utländska. Under de senaste veckorna har det inte varit en ovanlig syn att den svenska börsen öppnat klart uppåt, men sedan tappat farten och till slut stängt nedåt samma dag.

I slutet av förra veckan andades marknaden däremot lite optimism. Anledningen till detta var att ECB och Mario Draghi meddelade att de kan komma att vidta ytterligare åtgärder vid nästa möte i mars månad. Tänkbara åtgärder kan vara att sänka räntorna ytterligare (räntorna som vid detta möte lämnades oförändrade), samt att utöka eller förlänga de månatliga tillgångsköpen. Med tanke på den positiva reaktionen kan marknaden eventuellt redan ha börjat prisa in åtgärder som dessa.

Oavsett om ECB kommer att vidta ytterligare åtgärder eller ej ser det ut som att ränteläget i Europa kommer att vara fortsatt lågt under en lång period framöver. ECB är inte ens i närheten av att börja överväga en första räntehöjning. Det farliga med detta är om världsekonomin, framförallt den i USA och Kina, i närtid börjar sakta in betydligt. Musklerna och verktygen för att lyckas få igång den europeiska ekonomin riskerar då att redan vara förbrukade, även om Draghi påtalade att eurozonen tack vare stimulanserna är ”mer motståndskraftig” mot en försämrad globala ekonomi. Frågan är hur pass stark denna motståndskraft kommer att vara vid ett sådant scenario.

Oljemarknaden hade också en av sina volatilare veckor på länge. Brentoljan inledde veckan med ett pris om 29 dollar fatet, bottnade under onsdagen på runt 27 dollar fatet och stängde i fredags på cirka 32 dollar. Urblåsningen kom troligtvis på grund av att en viss oro gällande den globala efterfrågan har infunnit sig. Men även för att sanktionerna mot Iran lyftes och att de sägs kunna addera upp till 500 000 fat per dag på världsmarknaden inom kort, och upp mot en miljon fat per dag inom ett års tid.

En trolig förklaring till den kraftiga återhämtningen under den senare delen av veckan är att ungefär 8 procent av blankningspositionerna i WTI-oljan täcktes av flertalet hedgefonder. Reuters rapporterade även att det på global basis kommer att finnas mer lagerutrymme för olja än vad marknaden tidigare väntat sig. Det skulle kunna förhindra ytterligare prisfall, men även dämpa en eventuell prisuppgång. Utöver detta har det även börjat talas om att marknaden nu ser tecken på utbudet och efterfrågan kan komma att börja balanseras under 2016.

Givet dagens prisnivå går det att i alla fall konstatera en sak. Den är inte hållbar i längden, trots att industrin i sin helhet har lyckats förbättra effektiviteten under det senaste året. Länder med lågkostnadsproduktion kommer inte kunna trolla fram en kraftigt ökad produktion under de kommande åren då högkostnadsproducenter antingen går i konkurs eller ser sin produktion minska till följd av lägre investeringar.

Om oljeefterfrågan växer i den takt som marknaden väntar sig under de kommande åren, EIA spår exempelvis en ökad konsumtion om 1,4 miljoner fat per dag under 2016 och 2017, måste produktion som faller bort ersättas. Under 2015 var utbudet 95,7 miljoner fat per dag samtidigt som konsumtionen var 93,8 miljoner fat per dag. Prognosen för 2017 är ett utbud och konsumtion runt 96,6 miljoner fat per dag och en marknad i balans.

Därmed har kanske oljepriset bottnat för denna gång. Brasklappen skulle till och med kunna vara om Iran överdrivit sin förmåga och inte når upp till en miljon fat inom ett års tid.

Johan Rosenqvist

Författare Johan Rosenqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.