Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-05-02

Swedbank: Ta hem oljevinsterna

Sedan mitten av januari har oljepriset stigit kraftigt. Det finns flera förklaringar till uppgången, men också faktorer som talar mot ett högre oljepris i det kortare perspektivet.

Det skriver Swedbank i en marknadskommentar.

”Långsiktigt är vi övertygade om att oljepriset kommer att gå upp, även om det är svårt att uppskatta magnituden i uppgången. Men på kort- och medellång sikt finns det flera faktorer som kan pressa oljepriset”, säger Teodor Sveen Nilsen, analytiker på Swedbank.

Bland de händelser som gett stöd för oljeprisuppgången finns enligt Swedbank Shells gigantiska förvärv av brasilianska BG Group för 47 miljarder pund, en 50-procentig premie, och det största förvärvet inom energisektorn på mer än tio år.

Vidare noterar Swedbank att antalet riggar i USA har minskat med så mycket som 54 procent sedan i oktober förra året och uppgången i USA:s oljeproduktion har stannat av.

Även om riggarna blivit effektivare och producerar betydligt mer än de gjorde tidigare så har det minskade antalet påverkat produktionstillväxten i USA negativt, vilket ger stöd för oljepriset eftersom USA:s produktion stått för lejonparten av det ökade oljeutbudet utanför OPEC de senaste åren.

”Preliminära data tyder på att USA:s oljeproduktion är nära en topp och vi väntar oss att USA:s produktion kommer att minska de närmaste månaderna. Vår bedömning nu är att USA:s oljeproduktion kommer att öka med 0,3 miljoner fat per dag i årstakt under 2015, vilket är betydligt lägre än de 0,9 miljoner fat i produktionstillväxt vi räknade med så sent som sommaren 2014”, säger Teodor Sveen Nilsen.

Oljebolagen har också dragit ned på sina investeringar, vilket gör att aktivitetsnivån väntas gå ned väsentligt under 2015, vilket i sin tur leder till lägre oljeproduktion och en mer balanserad marknad.

I andra vågskålen, som talar för lägre oljepriser, finns enligt Swedbank också flera tungt vägande skäl.

För det första gör den kraftiga dollaruppgången att oljeprisnedgången i de flesta lokala valutor inte alls är lika stor som i dollar. 

”Den globala oljeproduktionen var 95,2 miljoner fat i mars 2015. Det är rekordmycket och naturligtvis inte heller positivt för oljepriset”, skriver Swedbank.

95,2 miljoner fat innebär en överproduktion på 1,7 miljoner fat om dagen jämfört med den förväntade efterfrågan under 2015, och hela 2,6 miljoner mer än den förväntade efterfrågan under andra kvartalet i år. huvuddelen av produktionsökningen, 0,9 miljoner fat står OPEC för.

Swedbanks nya oljeprisantagande innebär en smärre nedjustering och är 63 dollar per fat för 2015. Antagandet för 2016 och 2017 är 75 respektive 85 dollar per fat. 

Efter senaste tidens kraftiga kursuppgångar förutsätter många oljebolags aktievärdering ett oljepris på 70-85 dollar per fat, vilket föranleder Swedbank att rekommendera vinsthemtagningar i Lundin Petroleum, Statoil och Det Norske medan favoriten i sektorn fortsätter att vara Africa Oil, som behåller rekommendationen köp.

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.