Du är här

2017-02-03

Trumps nya hot mot världsekonomin

USA:s president Donald Trump vill minska regleringarna av finansmarknaden, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.Dessutom vill Trump hindra den amerikanska centralbanken från att samarbeta med andra centralbanker.– Detta är ett hot mot finansiell stabilitet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

 

Nu är det USA:s ekonomiska politik som sätts under lupp.

Donald Trump har beordrat en översyn av skärpningen av bankreglerna - de så kallade Dodd-Frankreglerna - som infördes 2010 efter finanskrisen 2008 och skrota Obamas förvaltarregel, rapporterar Dagens Industri och nyhetsbyrån Bloomberg.

Bloomberg

DI.se

Trump vill också stoppa Obama-administrationens så kallade förvaltarregel, att finansiella rådgivare alltid ska arbeta för sina kunders bästa. Syftet med regeln är bland annat att skydda pensionärer från olika högriskprodukter.

Dessutom vill Donald Trump hindra USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) från att samarbeta med andra centralbanker, rapporterar TT och DI.se.

Bolund: Trump hotar finansiell stabilitet

I ett brev till Fed-chefen Janet Yellen lyfter Patrick McHenry, vice ordförande i kongressens finansutskott, särskilt fram Feds kontakter med Baselkommittén och Financial Stability Board (FSB), en internationell sammanslutning för centralbanker och finansinspektioner, skriver TT.

McHenry slår fast att Fed saknar mandat att förhandla om internationella regelverk.

I ett uttalade till TT varnar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) för konsekvenserna av Trump-administrationens utspel mot Fed.

– Donald Trump är ju ett hot mot finansiell stabilitet, säger Bolund till TT och tillägger:

– Det är farligt, skadligt och extremt olyckligt i den tid vi lever i. Som jag ser det skadar den här inställningen USA precis som resten av världen.

Risker mot den finansiella stabiliteten finns oavsett om Dodd-Frankreglerna behålls eller avskaffas, konstaterar Aktiespararens Christoffer Ahnemark.

– Bankerna runt om i världen är numera större än vid finanskrisens utbrott och bruttosoliditeten (det egna kapitalet dividerat med det totala kapitalet) ligger fortfarande på låga nivåer. 

Hävstången och därmed risken är med andra ord för stor i det finansiella systemet, varnar Christoffer Ahnemark.

– Derivatpositionerna i nominella tal har även ökat ordentligt efter 2008/2009, något som kraftigt kan bidra till framtida instabilitet.  

Om en ny finanskris inträffar i framtiden bör vi reformera systemet från grunden snarare än att slentrianmässigt trycka pengar för att fylla hållen från historiska felbeslut, enligt Christoffer Ahnemark.

– Först då kan vi komma till stånd med en varaktig återhämtning genom att rensa ut alla dåliga krediter som felaktigt skapats och således omfördela resurser till de mest produktiva ändamålen i samhället, säger Christoffer Ahnemark och tillägger:

– Grundprincipen bör alltid vara att misstag ska bestraffas – inte belönas – annars kommer de att upprepas. 

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.