Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2014-03-26

Aktiespararna dundrar: Omdömeslöst, Handelsbanken!

När vi idag slog upp tidningen fick vi reda på att Handelsbanken blivit ett investmentbolag. Samma dag är det bolagsstämma i banken. Detta är ett hån mot oss aktieägare.

Handelsbanken är en av världens bästa och mest välskötta banker. Framgångsrikt har man inlett en expansion i Storbritannien och Nederländerna, något som hade varit helt omöjligt om inte EU infört regler när det gäller rörlighet för kapital och människor.

Europeiska unionen har under finanskrisen gått igen om en "nära döden-upplevelse" när det gäller finanssektorn. 40-talet banker har antingen förstatligats eller räddats av stater de senaste sex åren. Det är inte konstigt att EU inför hårdare regler för banksektorn.

För oss i Sverige kan reglerna se klåfingriga ut, men det är regler som tillkommit och som gäller. Reglerna sätts inte på Industrivärdens kontor på Storgatan eller på Handelsbankens huvudkontor.

För Handelsbanken liksom alla andra finansinstitut är det av yttersta vikt att goda relationer behålls till aktieägare, riksbanker, finansinspektioner och politiker. Genom bankens och Industrivärdens agerande har ni gjort alla dessa intressenter bestörta. Inom loppet av några veckor har ni lagt ett misslyckat förslag och genomfört en transaktion som bara haft ett mål: att undgå regleringar i banksektorn. Det här liknar mer agerandet av fifflare än världens bästa bank.

Relationen med riksbanker, EU, politiker och tillsynsmyndigheter har inte förbättrats med detta fifflande.

Vi aktieägare ser detta mycket allvarligt. Ytterligare misstag från Handelsbanken, både små och stora, kommer uppmärksammas och ökar risken i banken. Förstärkningen av korsägandet och ökningen av tjänstemannamakten ökar risken för misstag. Viktiga kontrollfunktioner tas bort när de behövs som bäst.

Aktiespararna lägger ner vår röst på dagens Handelsbankstämma (26 mars) vid valet av styrelse när det gäller Anders Nyrén, Sverker Martin-Löf, Jan Johansson, Fredrik Lundberg och Pär Boman.

Författare Carl Rosén

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.