Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2014-04-23

Bred kritik riktas mot Stora Enso

Aktiespararna riktade bred kritik mot Stora Enso på dagens årsstämma (23/4). Någon ansvarsfrihet ville Aktiespararna inte ge och förbundet stödde inte heller omval av sittande styrelseledamöter.

Aktiespararna ställde inledningsvis en lång rad frågor till avgående VD Jouko Karvinen om det brasilianska dotterbolaget Veracel där ett stort antal markkonflikter pågår.

Jouko Karvinen, som samma dag meddelat att han avgår från Stora Enso, responderade att Veracel inte bara vill lösa konflikterna med markägarna, utan vara del av en lösning för framtiden. Bolagets mål är att hitta en gemensam lösning med alla, men en del individer kommer fortfarande vara missnöjda, konstaterade Karvinen. Han ansåg att Veracel har kompetens att genomföra ansvarsfulla skogsplanteringar. Han ville inte tysta ner kritikerna, sade han, men bad dem lyssna på båda sidor av historien.

”Är det verkligen möjligt miljömässigt att Veracel dubblar produktionen i Brasilien givet de konflikter som uppstått? Fruktar ni våldsamheter? ”, var följdfrågan från Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna, som var förbundets ombud på stämman.

Jouko Karvinen svarade att om en dubblering av Stora Ensos verksamhet i Brasilien ska ske så ska bolaget se till att det sker på rätt sätt.

Aktiespararna har tidigare kritiserat Stora Enso för att dölja misstag och skyla över olika tillkortakommanden. Särskilt kritiskt har förbundet varit till mörkläggningen av Consolidated Papers-affären. Albin Rännar frågade på stämman Karvinen om han ansåg att det finns ett mönster i Stora Ensos hållbarhetsproblem, eller om det är normalt att man har problem i den omfattning som Stora Enso haft, när man ger sig in i utvecklingsmarknader.

Aktiespararna röstade nej till förslaget om vinstdisposition, eftersom förbundet anser att det finns skäl att misstänka att det bokslut som framlagts utgör ett undermåligt underlag för beslutet om hur stor utdelningen ska vara. ”Vi vill inte ta ett beslut om vinstutdelning på så lösa grunder”, konstaterade Albin Rännar och fortsatte: ”I avvaktan på den särskilda granskningen bör utdelningen frysa inne” Aktiespararna tror att de 237 miljoner Euro som Stora Ensos styrelse föreslår ska utdelas kan behövas i bolaget. Aktiespararna ser stora risker i och med en fallande marknad somt gång efter annan påkallar nedskrivningar av tillgångarna.

Aktiespararna riktade också förslag till stämman om en särskild granskning av Consolidated Papers-förvärvet. Aktiespararnas förslag om särskild granskning röstades ner, men inte utan att ha föregåtts av en lång debatt där både stora och små aktieägare uttalade sig.

Läs mer om debatten om särskild granskning i Stora Enso i artikeln som heter ”Ingen vårstädning i Stora Enso” och vidare i det pressmeddelande där förslaget presenteras i detalj: ”Aktiespararna kräver att Stora Ensos största fiasko utreds”.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.