Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-03-25

Lundberg vägrade svara

Det fanns bara ståplats kvar i Grand Hotels vinterträdgård när Handelsbanken hade stämma. Uppemot 1000 aktieägare fanns i lokalen för att försöka förstå Industrivärdens och Fredrik Lundbergs nästa steg i den skadskjutna sfären.

Stämman var rörande överens om att banken lagt ännu ett glänsande resultat bakom sig. Per Boman beskrev den decentraliserade modellen med kontorschefen som spindeln i nätet och det trägna arbetet med att starta nya kontor, under senare år till stor del i Storbritannien och Holland.

Han betonade långsiktigheten. Storbritannien beskrevs som ett 30-årigt projekt där man nu klarat av de första tio åren. Ett Handelsbankskontor beskrevs som etablerat efter 25 år då kunderna tycker att ”banken, ja den har väl alltid funnits där”.

Carl Rosén från Aktiespararna hyllade bankens årsredovisning och affärsmodellen. ”Ännu har ingen bank i världen lyckats kopiera bankens magiska formel”.

Det som gjorde honom mer orolig var de problem som huvudägaren Industrivärden ställt till med de senaste åren. Han beskrev Aktiespararnas kritik av att många av bankens styrelseledamöter hade för mycket att göra, den panikartade rockaden dagen före bolagsstämman före förra årets stämma och efterdyningarna efter SCA-affären.

Speciellt allvarligt var naturligtvis att Industrivärden tagit bankens utmärkta vd för att staga upp SCA som ordförande. Med Boman som ordförande får banken sin sjätte ordförande sedan millennieskiftet.

Rosén ställde tre frågor till Fredrik Lundberg; ”vad har du dragit för slutsats av de gångna årens händelser, är det dags att bryta upp kosägandet efter dessa halsbrytande manövrar eller vad tänker ni införa för kontrollmekanismer för undvika framtida vänskapskorruption och maktmissbruk?”

Svaren från Lundberg var mycket svävande och Rosén kunde efter detta bara vädja till huvudägarna. ”Ställ inte till det för oss ägare i Handelsbanken igen. Gör om och gör rätt”

Aktiespararna reserverade sig mot nomineringen av Anders Nyrén därför att han varit inblandad i samtliga affärer som påverkat bankens styrelse negativt.

Per Boman fick två rungande applåder för att han avstått sin anställning i banken och de miljoner det innebar.