Du är här

2015-04-15

SCA-sagan om kejsarens nya kläder

Många småsparare röstade nej till ansvarsfrihet på SCAs årsstämma för Sverker Martin-Löf, Jan Johansson och Anders Nyrén. Aktiespararna och flera institutioner gjorde likadant. Men de stora ägarna, Industrivärdensfären och Norges Bank, bestämde på stämman och lät direktörerna gå fria.

Trots att de stora svenska institutionerna, med andra och fjärde AP-fonden i spetsen, instämde i Aktiespararnas kritik mot Anders Nyrén och röstade mot hans kandidatur till SCA-styrelsen, omvaldes Nyrén till SCA-styrelsen.

Därmed omvaldes samtliga styrelseledamöter, med undantag för Jan Johansson och Sverker Martin-Löf som ombett sig omval. Nyval gjordes av två ledamöter, Annemarie Gardshol och SCAs nye VD Magnus Groth.

Även revisorn PWC fick förnyat förtroende av SCA-stämman. AMFs ombud, Anders Oskarsson, var den första på stämman att lyfta frågan om revisorns roll i det som hänt.  ”Totalt en kostnad på 325 miljoner kronor. Det sorgliga är det inte funnits någon som vågat säga att kejsaren är naken. Inklusive revisorn PwC”, sade Oskarsson och rev ner applåder från publiken, varefter han summerade: ”Förtroendet för revisorn har spruckit”.

Aktiespararna krävde att en ny upphandling av revisor görs till nästa årsstämma.

Ossian Ekdahl från första AP-fonden ifrågasatte SCAs valberedning. Han föreslog att antalet ledamöter i valberedningen skulle utökas med två. Med tre av fem ledamöter utsedda av Industrivärdensfären så sker ingen förnyelse, var hans slutsats.

Förutom de ledamöter som varit utsedda av Industrivärdensfären har i valberedningen ingått Yngve Slyngstad utsedd av Norges bank och Caroline af Ugglas utsedd av Skandia.

Norges bank avgjorde frågan om ansvarsfrihet genom att sälla sig till Industrivärdensfären. Det noteras att Norges bank är storägare i flera av Industrivärdens portföljbolag. På exempelvis Volvos bolagsstämmor har normalt Norges bank (dvs. Norska oljefonden) stött Industrivärdensfären.

Carl Rosén var mycket nöjd med SCA-stämman. "Flera av de stora institutionerna satte ner foten och ville inte bevilja ansvarsfrihet eller omvälja de ansvariga i den här härvan, revisorn inräknad. Det är inte ofta det händer. Småspararna visade sitt ogillande genom att ge långa applåder när kritik höjdes mot ledningskulturen i SCA. Det är det vi kommer att minnas från SCA-stämman", konstaterade han.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.