Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-02-07

Därför kan oljepriset skjuta i höjden

Ett oljepris på 80 dollar per fat. Det kan bli verklighet 2019. I alla fall om SEB:s prognos slår in.

Oljepriset hade en imponerande utveckling 2016. Det steg ordentligt efter en ytterst tveksam start och avslutade handelsåret runt 55 dollar per fat-strecket. Nu kan ännu godare tider vara att vänta för råvaran. Åtminstone enligt SEB.

Banken har meddelat en ny prognos gällande utvecklingen av oljepriset de tre kommande åren. Någon större förändring kommer det inte att bjudas på 2017. Även om SEB räknar med en relativt stark efterlevnad från OPEC-länderna gällande de utlovande produktionsbegränsningarna. De stora lagernivåerna gör att underskottet, som väntas bli 0,4 miljoner respektive 0,5 miljoner fat per dag 2017 samt 2018, i produktionen inte kommer att få någon större betydelse för priset.

2017 kommer råoljeprisets snitt, enligt SEB, att hamna på 55 dollar per fat. I linje med nuvarande spotpris. 2018 lär priset ha stigit med 6 procent gentemot nuvarande läge och sägs landa på 60 dollar per fat.

"Finns en ordentlig uppsida"

På längre sikt finns det en ordentlig uppsida. De senaste årens kraftiga besparingsprogram inom oljeindustrin kommer att innebära att produktionen utanför USA och OPEC-länderna kommer att minska rejält. Marknadsbalansen kommer att stramas åt och ett underskott i produktionen kommer att hamna på 1,2 miljoner per fat 2019, enligt SEB.

Banken menar att en nedgång i övriga geografier kommer att stötta upp en betydligt starkare investeringsaktivitet i USA. På andra sidan Atlanten räknar SEB med att antalet borriggar som är aktiva kommer att bli fler än dubblerade och att 2,9 miljoner fat olja per dag i stigande produktion går att vänta sig. Det skulle innebära ett lyft på 33 procent jämfört med 2016.

Produktionsunderskottet, ihop med att lagernivåerna ska ha blivit normala efter mer än två år av betydande lageravveckling, kommer att få enorm snurr på oljepriset. Priset kan komma att hamna på så mycket som 80 dollar per fat 2019, skriver SEB.  

Källa: Aktiespararen/SEB

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.