Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-04-22

30 år som börs-vd: ”Brinner för att skapa”

Gerteric Lindquist går in på sitt 30:e år som Nibe-vd. Nu berättar han om värmeteknikbolagets enorma framgångsresa, vad som fortfarande driver honom att växa vidare och om betydelsen av att behålla fötterna på jorden och själen på hemmaplan.

 

Börs-vd:ar tycks lämna sina poster hipp som happ. Men Gerteric Lindquist har basat över Nibe i 30 år. Några planer på att växla ned har han inte, heller.

– Det handlar om att skapa. Det är en sådan stimulans att få vara med och växa och utveckla saker. Inte minst eftersom vi håller på med produkter som gör världen lite bättre. Det är precis som att spela musik. Jag blir aldrig trött på det, även om jag kanske sjunger lite sämre i dag än vad gjorde för 30 år sedan (skratt), säger han till Aktiespararen i samband med Aktiespararnas börskväll på Hotel Rival i Stockholm.

En fin resa

Det småländska värmetekniksbolaget, med sin bas och sitt huvudkontor i Markaryd, har haft en lika fin tillväxts- som aktiekursresa.

– Vi har alltid haft som mål att växa 20 procent per år. 10 procent organiskt och 10 procent via förvärv. Vi har lyckats hålla den takten varje år, bortsett från de tuffa finansiella åren 1992 och 1993 i samband med bankkrisen. Då fördubblar man sin omsättning vart fjärde år. Avståndet är detsamma trots att beloppet blir oändligt mycket större.

Målet är högt ställt

2016 omsatte Nibe, vars marknad är jämnt fördelad över Norden, övriga Europa och Nordamerika, 15,3 miljarder kronor. Nu är målet inställt på att omsätta 20 miljarder kronor – senast 2020.

– Jag skulle nästan säga att det är lättare att lyckas nu än vad det var i början. Många har undrat om det verkligen är möjligt att expandera så här mycket med Markaryd som bas, men nu har vi ett helt annat fordon med 13 000 drivna anställda att styra. Sedan kan vi inte slappna av, utan vi måste kämpa på, säger Gerteric Lindquist, och fortsätter:

– Det går att komma från en liten ort och ändå lyckas. Vår filosofi är ganska enkel, men den verkar gå hem väldigt bra.

Tio förvärv 2016. Går det att räkna med att få se er göra lika många i år?

– Det är nog tveksamt (skratt). Vi har förvärvat 90 bolag på 25 år. Det ger ett snitt på tre–fyra förvärv per år. Förra året blev det en form av ketchupeffekt. Det gäller kanske att ha tio diskussioner igång samtidigt och det är förhållandevis få som går hela vägen i mål.

Hur ser du på marknadens framtid?

– Våra produkter ligger rätt i tiden. El är oöverträffat som energiform. Våra klimatmaskiner passar bra in här medan våra kaminer och element är väldigt effektiva. Tiden verkar för oss, men det går inte att komma ifrån att det fortsätter att eldas olja och kol i världen. Det kommer att ändra sig över tiden. Jag tror att vi har goda möjligheter.

Förklaringen bakom framgången

Nibes aktiekurs har stigit med flera tusen procent i värde sedan noteringen på Nasdaq 1997. Förklaringen bakom framgångsreceptet låter kanske enklare än vad den är.

– Det går ut på att bygga upp bolaget. Vi har en stor passion för det vi gör och är intresserade av att vara skickliga industriella aktörer. Vi vill hela tiden växa och brinner för att skapa saker. Aktieägarvärdet kommer som en följd av att vi hela tiden vill bli bättre, säger Gerteric Lindquist.

FAKTA

Det här är Gerteric Lindquist

Född: 1951 i Eskilsryds by, utanför Nybro i Småland.

Karriär: Tjänsteman på Svenska Handelskontoret i Kanada, säljare på Nibe, exportchef på det som i dag heter Assa-Abloy. Blev vd för Nibe 1988.

Aktieinnehav i Nibe: Värt omkring 1,3 miljarder kronor.

Gerteric Lindquist om:

Betydelsen av att behålla basen i Markaryd: ”Det vore förödande för oss att lämna. Företag betyder väldigt mycket för mindre orter. I Markaryd har vi 1 000 anställda och det bor omkring 4 000 personer i orten. Det är betydligt svårare att få samma känsla i större städer. Vi har haft tur att kunna expandera till mindre orter, bland annat i Finland och Tyskland, där samma typ av känsla vuxit fram”.

Vad Nibe tittar efter i ett förvärv: ”Vi vill se att bolagen har en historisk lönsamhet och att deras historia inte har varit fylld av tvära kast. Ägarsituationen är oerhört viktig. Det ska inte behövas några drastiska åtgärder för att få bolagen att bli integrerade i vår verksamhet på ett bra sätt”.

Sin syn på orosmoln i omvärlden som kan påverka bolaget: ”Det är klart att det är svårt att parera oväntade händelser i det finansiella systemet. Lehman Brothers-kraschen satte förstås sina spår 2008. Men då klarade vi ändå av att ha en rörelsemarginal på 9,8 procent. Jag tror att vi är väl förberedda om liknande saker uppstår, men då kanske vi måste prioritera att hålla igång investeringar och produktutveckling i stället för att anställa nytt folk.”

Att prata inför aktieägare: ”Jag blir alltid väldigt entusiastisk av att vara ute och prata inför intresserade åhörare. Vi försöker vara ute i alla fall 10–15 gånger per år och berätta om Nibe. Bland annat på Aktiespararnas olika lokalavdelningsmöten. Vi är inga övermänniskor, men med sunt förnuft, handlingskraft och stor ödmjukhet går det att komma långt.”  

Det här är Nibe

Grundat: 1949 av Nils Bernerup.

Hemort: Markaryd.

Börsnoterat: 1997 på Nasdaq Stockholm. Sekundärnoterat i Schweiz.

Bolagets upplägg: Koncernen är uppdelad i tre affärsområden. Klimatlösningar i element och kaminer är grundpelarna. Sverige utgör omkring 15 procent av Nibes omsättning, till ett värde av omkring 2 miljarder kronor. Totalt svarar Norden, övriga Europa och Nordamerika för ungefär lika stora inkomstkällor. Verksamhet finns även i Asien och Australien.

Text och foto: David Flatbacke-Karlsson