Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-07-10

"Alla borde ha en guldklimp"

Tecken finns på att guldpriset kan fortsätta upp. Oavsett kortsiktig utveckling borde alla ha en liten klimp guld, tycker experterna Torbjörn Iwarson och Nils Sandberg.

Å ena sidan säger skolboken att oron kring Euron och Grekland, i kombination med de stora kvantitativa lättnader som vi ser nu (att centralbanker världen över köper statsobligationer och alltså tillför nya pengar), borde få guldpriset att gå upp. Den dämpade börsglädjen gör också att intresset för guld bör öka.

Å andra sidan har guldpriset redan ökat rejält – det bottnade hösten 2014 på 247 kronor per gram och har sedan dess gått upp till 315 kronor (8/6). Dessutom har produktionen av guld ökat något, främst till följd av ökad utvinning i Kina. Det gör att man kan ifrågasätta om det finns mer uppgång att vänta i guldet.

Nils Sandberg och Torbjörn Iwarson är två av landets främsta guldexperter, låt vara med vitt skilda bakgrunder och perspektiv. Nils Sandberg har en mångårig erfarenhet av att arbeta i råvaruföretag, senast för guldföretaget Semafo och tidigare tillsammans med framlidne råvarumagnaten Adolf Lundin, i bagaget och driver i dag den så kallade Jordanfonden, som trots namnet inte är en fond i regelrätt betydelse utan snarare en informationstjänst för privatpersoner som vill ha tips om investeringar i främst guld- och oljebolag. Intäkterna går till den bordtennisklubb, Ängby Sportklubb, där Nils Sandberg är aktiv.

Torbjörn Iwarson, med en bakgrund som chef för råvaruavdelningar på Handelsbanken, SEB och Carnegie, är en mer traditionell råvaruexpert.

Bägge experterna lutar åt att guldpriset fortsätter uppåt, men ingen av dem uttalar sig tvärsäkert eller är beredd att ange en tidshorisont.

– Jag anser att omfattningen av QE är den viktigaste faktorn för utvecklingen nu. Man trycker nya pengar för fullt, det är positivt för guldpriset, säger Torbjörn Iwarson.

Nils Sandberg ser i det korta perspektivet att priset hålls uppe av en säsongsbetonad efterfrågan.

– Efter sommaren drar bröllopen igång i Indien, och om folk så ska svälta i månader innan så är det guld som gäller som gåva.

Men den viktigaste drivkraften för guldpriset är utvecklingen av ett annat råvarupris, menar han.

– Oljan kommer att gå upp i höst och då hänger guldet med. Oljan betalas i dollar, och en svag dollar gör att guldpriset går upp.

Fast det håller inte Torbjörn Iwarson med om. Han anser att trenden för oljepriset är nedåtgående som en följd av den ökande produktionen av skifferolja, varför sambandet mellan olja och guld försvagats.

Sammanfattningsvis – det är riktigt komplext att göra prognos på guldpriset.

På lång sikt är i stort sett alla bedömare överens om att det går upp av den enkla anledningen att guldvolymen är mer beständig än snart sagt alla andra råvaror, den ökar med 1,1 procent per år i genomsnitt. Under perioder av ett högt pris kan produktionen gå upp marginellt vilket kan påverka priset just då, men det har mycket liten betydelse för priset på lång sikt. Det handlar sällan om nyupptäckta fyndigheter utan om guld som är känt sedan tidigare, men där utvinningen är så pass kostsam – det kan handla om att borra ett par kilometer för att komma åt 15 gram per ton – att den inte är lönsam annat än vid höga prisnivåer. Men på kort sikt är det riktigt knepigt. Det illustreras inte minst av att även de som är mest insatta ofta gör helt olika bedömningar. Till exempel genomförde Bloomberg en enkät i april 2013. Av de tillfrågade råvaruanalytikerna svarade 15 stycken att de förväntade sig att guldpriset skulle stiga påföljande vecka, medan 14 trodde på ett sjunkande pris. Ytterligare fem hade en neutral inställning.

Den som har en osviklig förmåga att förutse utvecklingen på aktiemarknaden har goda chanser att göra succé även som guldhandlare. Som tidsaxeln visar råder i stort sett alltid ett motsatssamband mellan tillgångsslagen. Vilket förklaras av att guld ses som den tryggaste hamnen när det stormar i världsekonomin och som den bästa försäkringen mot eventuella ekonomiska krascher i framtiden.

Det går förstås att ta del av guldets utveckling genom att köpa aktier i bolag som utvinner guld, men det finns ett antal olika placeringsmöjligheter även för den som vill investera direkt i guld.

De flesta svenskar som placerar i guld gör det genom att köpa ETF:er, börshandlade fonder, som i sin tur placerar sina tillgångar i guld. Största guld-ETF:en heter SDPR Gold Trust, med 27 miljarder dollar i marknadsvärde. Värt att notera är att guld alltid handlas i amerikansk dollar, därför påverkas en svensk som investerar i guld även av valutaeffekter.

Den som är beredd att ta en högre risk, och samtidigt spara in på avgifter och courtage, kan välja guldterminer. Här har innehavaren rätt att köpa guld till ett förutbestämt pris vid en given tidpunkt. För privatpersoner är det dock vanligare att köpa i börshandlade certifikat, med eller utan hävstång. Den som tror att guldpriset kommer att gå upp handlar i Bull Guld H, medan den som tror på en nedgång väljer Bear Guld H.

Allra mest hardcore är att köpa fysiskt guld. Då utnyttjar man guldets unika potential som försäkring mot en potentiell finansiell kollaps som allra bäst. Att köpa en tacka, ett mynt eller en liten guldklimp är som att skaffa sig en valuta som står sig bättre än alla andra valutor.

Torbjörn Iwarson säger att han önskade att fler skulle upptäcka guldets fördelar.

– Bilden av en person som äger fysiskt guld är en man med bössa och ett stort lager av konservburkar, någon som är förberedd på jordens undergång, kan man väl säga. Men jag tycker att det är vettigt att ha en liten del av sina tillgångar i guld för de flesta.

Nils Sandberg håller med.

– Jag tycker att man kan ha 15 procent av sina tillgångar i fysiskt guld. Men se för sjutton till att förvara guldet själv, låt det inte ligga hos en guldhandlare för då finns det en liten risk att det försvinner vid en eventuell konkurs. Bryt upp en planka i köket och göm det där. Även om huset skulle brinna upp så klarar sig guldet intakt, säger Nils Sandberg.

Silver då? Normalt sett är en investering i guld att föredra framför en i silver. Det beror på att guld till skillnad från silver är momsbefriat i silver. Men kanske finns det ändå en anledning att överväga silver i dagsläget. Det beror på att prisökningen för silver, som historiskt sett brukar korrelera med guld, släpat efter. Guld brukar vara 55 gånger dyrare än silver men i dag är det nästan 70 gånger dyrare.

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.