Du är här

2015-05-02

Även småsparare kan blanka aktier

Att tjäna pengar när börsen faller är varken dyrt eller svårt. Professionella investerare har länge blankat aktier. Nu gör Nordeas produkt Blanka det möjligt för alla.

Efter snart sju års börsuppgång är det dags att tänka på vad som händer när trenden vänder. Den som arbetar aktivt med sin portfölj har flera möjligheter att även kunna tjäna pengar när kurserna faller. Enklaste sättet är att blanka aktier, det vill säga sälja aktier man inte har för att sedan köpa tillbaka dem till en lägre kurs. Det är ingen nyhet. Men för privatpersoner har det varit lite knepigt och dessutom förenat med ganska stora kostnader.

Nu har Nordea tagit fram en strukturerad produkt som fungerar på precis samma sätt och har därför fått det passande namnet Blanka. Den fungerar utmärkt för alla som vill spekulera i fallande kurser oavsett om det handlar om korta positioner eller några månader.

Men först lite fakta om vad blankning är och hur det fungerar. Under finanskrisen blankades stora volymer bankaktier vilket spädde på kursfallen och förvärrade krisen. Det blev startskottet till EU:s blankningsförordning med nya regler för blankning av aktier och statspapper som började gälla 1 november 2012.

För privatpersoner gäller att den som vill blanka aktier måste låna de aktier som ska säljas via sin mäklare. För det får man betala en avgift som på årsbasis ofta uppgår till 3 procent eller mer. Större delen av dessa pengar tillfaller den som lånat ut aktierna. Sedan betalas courtage vid köp och försäljning precis som vid vanliga aktieaffärer. Dessutom tillkommer ett säkerhetskrav som normalt ligger på 115–170 procent av dagsvärdet på den blankade positionen. Detta är för att banken vill säkerställa att blankaren har råd att köpa tillbaka aktierna om kursen stiger. Den stora risken är dock att bolaget i fråga blir uppköpt. Tipset är därför att alltid köpa en billig köpoption som försäkring mot bud och starka kursuppgångar.

Reglerna säger också att alla som har en nettoposition som är större än 0,2 procent av det berörda bolagets aktiekapital måste anmäla den till Finansinspektionen. I de flesta bolag behövs stora positioner för att behöva rapportera, i Volvo ungefär 4,3 miljoner aktier. En nettoposition är hur stor den sammantagna korta exponeringen i aktien är. Den som har blankat 1 000 Volvo B är netto kort 1 000 Volvo B. Om det däremot är en position där andra finansiella instrument ingår som optioner, terminer eller börshandlade fonder är det hela nettot som räknas. Exempelvis har den som blankat 1 000 Volvo B och samtidigt köpt 1 000 Volvo B på termin är nettot noll. Dock får inte instrument som ger rätt att teckna aktier som ännu inte har emitterats räknas med, som teckningsoptioner och konvertibler.

Just konvertibler sägs ligga bakom en del av positionerna i Stockholmsbörsens mest blankade aktie – Elekta. Det finns nämligen en konvertibel med förfall år 2017. Konverteringskursen är 97,5 kronor, en nivå där Elektakursen var för drygt ett år sedan. För närvarade är runt en femtedel av bolagets aktier blankade, läs mer om Elekta på sidan 14. Att det inte går att säga exakt hur många aktier som är blankade beror på att det bara är de större positionerna som varje dag redovisas på Finansinspektionens hemsida. Det går inte heller att dra för stora slutsatser av enskilda aktörers positioner, ofta kan blankning av ett bolag vara en del i en strategi. Som att köpa Atlas Copco och blanka Sandvik.

Vissa slutsatser går dock att dra av Finansinspektionens listor. När många nya positioner tas kan det finnas en anledning att vara vaksam. Som i MTG senaste månaden. Där har både UBS Global Asset Management och Marshall Wace flaggat upp för större positioner i mars. Sistnämnda är en Londonbaserad hedgefond som är känd för att ha tjänat 27 miljoner euro när den portugisiska banken Banco Espirito Santo kollapsade i augusti 2014. Marshall Wace är flitigt förekommande i Finansinspektionens blankningsstatisk. Överlag är många utländska kapitalförvaltare med på listan, som exempelvis världens största förvaltare Black Rock.

En annan sak att hålla koll på är när en aktie varit hårt blankad under lång tid, som i fallet Elekta. Då kan det vara bra att tänka på att när det händer något positivt i ett bolag där det finns många blankningar kan kursen stiga ordentligt – ett fenomen som kallas short squeeze.

Men blankning passar inte bara för stora aktörer. Något som Nordea har tagit fasta på. Banken har tagit fram en börshandlad strukturerade produkt, en ETN vilket står för Exchange Traded Note, som döpts till Blanka. Den som vill blanka 1 000 Volvo B kan i stället köpa 1 000 Blanka Volvo N, där N står för Nordea. Blanka handlas styckvis och kursutvecklingen är den motsatta mot aktiens. Det finns alltså ingen inbyggd hävstång. En fördel är att det inte går att förlora mer än det kapital som man köper för, till skillnad mot vid traditionell blankning.

Den som köper och säljer en Blanka får betala vanligt courtage. Dessutom tillkommer en administrationsavgift som är 0,49 procent per år och dras från värdet varje dag. Precis som för fonder. Denna avgift kan ställas mot de minst 3 procent per år som en privatperson vanligen får betala för att låna aktier.

Blanka finns för ett trettiotal av de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen samt för index OMXS30, sistnämnda funkar då som att gå kort en termin. Vilket kan vara användbart för den som kortsiktigt vill minska risken i sin aktieportfölj. Det går också att använda Blanka som del i olika typer av positioner, exempelvis för att slippa skatta av innehav med låga ingångsvärden. För den som har köpt Volvo för 20 kronor kan det bära emot att sälja på 100 kronor även om man tror att kursen kan falla tillbaka en bit. Då kan alternativet vara att köpa lika många Blanka Volvo och sedan sälja dessa kursen för Volvo har fallit tillräckligt. Det är dock på sin plats att följsamheten inte är 100-procentig, det beror på ränta på ränta-effekten. Se tabellen ovan där utvecklingen för Volvo B jämförs med Blanka Volvo. 

Det går utmärkt att tjäna pengar på Volvo även när aktien faller.

 

Författare Agnetha Jönsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.