Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-09-13

Crowdfunding - på nätet kan alla bli affärsänglar

Att investera i nystartade företag som ännu inte har en färdig produkt på marknaden kan låta riskfyllt. Stock Magazine förklarar hur det fungerar att köpa aktier i start-ups genom equity crowdfunding och vad man ska tänka på.

– Jag tror att unga aktiesparare inte har de rätta verktygen för att investera på börsen, man blir ju de sista in i företaget!

Orden kommer från Daniel Daboczy, grundare till crowdfunding-plattformen FundedByMe - en hemsida där entreprenörer kan presentera sina affärsidéer för potentiella investerare och söka finansiering.

Små bidrag från många
Crowdfunding, även kallat folkfinansiering eller gräsrotsfinansiering, är en metod för att finansiera projekt eller idéer genom att be den stora massan om pengar via sociala nätverk på Internet. Till en början var det välgörenhets- och hobbyprojekt som finansierades via stora insamlingar över nätet. Finansiärerna stödde då projekten antingen genom att skänka bidrag eller genom att köpa en produkt i förväg som ännu inte var färdig. Utöver klassisk crowdfunding kan finansiärer numera även köpa aktier i start-ups, så kallat equity crowdfunding (kallas också för crowdinvesting och crowdfinancing), vilket har gjort det till ett finansieringsalternativ för entreprenörer med en bra idé men utan startkapital.

Öppna rundor
Sedan hösten 2012 erbjuder FundedByMe vid sidan av klassisk crowdfunding även equity crowdfunding. Processen med att köpa aktier sker i två faser. I den första fasen, “pre-round”, presenterar företagen sin affärsidé och hur många aktier som är till salu. Under tiden kan man ställa frågor till företaget via forumet på hemsidan eller genom mail. De som sedan tecknar intresse och godkänns som finansiärer av själva företaget bjuds sedan in till den andra fasen, “open-round”. Om företaget får ett för litet visat intresse under pre-round öppnas inte företaget upp till open-round då det bedöms som att det inte är någon idé att få in pengar. Under open-round får finansiären fylla i ett e-dokument som juridiskt binder denne att föra över pengar för att i gengäld få sina aktier. Hur mycket varje aktie ska kosta och om finansiären måste köpa ett minsta antal aktier för att upptas som aktieägare bestämmer företagen själva. Efter varje lyckad genomförd runda tar FundedByMe fem procent i administrationsavgift.

En närmare relation
Den potentiella avkastningen är enligt Daboczy en främre anledning till att man ska investera genom crowdfunding.

– När man handlar börsaktier har man redan missat tåget, man kommer in för sent i företagen, menar Daboczy och syftar på att en start-up kan komma att få en plötslig högre företagsvärdering om företaget väl lyfter.

Att finansiären får vara med från starten och se hur företaget växer tycker Daboczy är en ytterligare anledning att investera med equity crowdfunding.

– Visserligen är det bra att investera i stabila börsaktier men via crowdfunding-plattformen investerar du i något roligare och du får en närmare relation till företaget, säger Daboczy och förklarar hur crowdfundade företag i regel är mer transparenta med sin företagsinformation och även bjuder in delägarna till att vara med och utforma företaget.

– Genom crowdfunding har man möjlighet att tidigt, redan på idébasis, investera i företagsprojekt och att vara med och påverka affärsverksamhetens utveckling.

Alla kan bli affärsänglar
Daboczy tycker inte att man ska låta sig begränsas om man ännu inte har ett stort överskott på banken att göra av med.

– Idag kan alla bli affärsänglar, även unga aktiesparare. Man kan kliva in i ett projekt med bara några hundra- eller tusenlappar. Det är ju inte bara med sitt finansiella medel som man hjälper företag utan också med sitt engagemang och ambassadörskap, säger Daboczy.

Just ambassadörskapet var något som även Ola Andersson, vd för den crowdfundade loppis-mobilappen OnTheFlea, tyckte var en klar fördel när det skulle crowdfundas.

– Grundtanken som vi gick igång på var att få in ambassadörer till företaget. Pengarna var inte det väsentliga även om vi inte tackar nej till tillskott i företaget. Vi ville ha en massa små delägare som pratar med oss och engagerar sig.

Verifierad värdering
En annan fördel med crowdfunding är att när många potentiella finansiärer granskar ens företagsidé får man en uppfattning om vad marknaden tycker.

– Vår marknad godkände oss och sa att vår idé är bra. När du söker finansiering på traditionellt sätt pitchar du bara mellan två-tre finansiärer, nu pitchar du för flera hundra som alla säger om det är bra. Om man först börjar med crowdfunding och sen tar in professionella investerare då har du fått en värdering som har blivit verifierad av ett stort antal människor. Så är det ju även åt andra hållet, om du inte har en bra idé kommer du heller inte att få in något kapital.

Och i så fall borde Andersson känna sig lugn över vad marknaden tycker om OnTheFlea. I början av 2013 sökte han och hans kollegor själva finansiering via FundedByMe. Företaget bad om 960 000 kronor där varje aktie kostade 600 kronor och efter några månader hade folk visat intresse för mer än 3 miljoner kronor. Från början var det tänkt att man enbart skulle ta in små delägare men teamet bakom OnTheFlea valde i slutändan att erbjuda vissa en större aktiepost då de besatt en särskild kompetens. Idag har OnTheFlea lite mer än 50 delägare och merparten av dem har små aktieposter, runt 1-10 aktier.

”Vill bara testa lite”
Hur aktiva OnTheFleas finansiärer kommer vara i företaget återstår att se.

– Det vet vi inte riktigt än, vi har ju redan sett att det är några som är ganska aktiva, som kommer med frågor om funktioner och tekniska lösningar och är lite mer personligt engagerade, men merparten av dem är ganska tysta. De har gjort investeringen och är nöjda med det, säger Andersson.

Enligt Andersson är de flesta av finansiärerna helt vanliga “medelsvenssons” med fast lön och med ett visst intresse för privatekonomi. Gemensamt för både de finansiärer som faktiskt jobbar med företagsfinansiering professionellt och för övriga verkar vara viljan att testa en ny sorts investeringsform, både på företagssidan och privat.

Framgångssaga eller lurad?
Att investera i crowdfunding är dock förenat med risker och det är inte alltid som finansiären kommer att få någon avkastning. På FundedByMe:s hemsida uppmanas finansiärerna att göra en grundlig granskning av företagen och själva göra en bedömning om företagsidén kan hålla.

– Det är tidiga bolag, och det är inte alla bolag som kommer bli framgångsrika, menar Daboczy.

En annan risk för finansiärerna tror Andersson är att när crowdfunding börjar bli allt mer populärt och omtalat kommer det också att attrahera oseriösa människor.

– Risken för investerare är ju att man måste ha förtroende för de som äger bolaget. Det kommer att komma projekt med syfte att lura folk, det är jag helt övertygad om. Man ska inte överdriva risken men jag tror att det kommer.

Andersson menar därför att finansiärerna bör utöver att noggrant gå igenom affärsplanen som företag har presenterat även ska, så gott det går, kolla upp människorna bakom företagen.

– Är det ett registrerat bolag så kolla på allabolag.se och kika på LinkedIn. Se vilka de är och se vad andra har skrivit om dem. Ring upp och ställ frågor och lita på magkänslan. Vi beskrev oss själva noggrant, berättade vilka vi var, varför vi gör det här och vad vi har gjort innan så att folk vet att vi finns på riktigt. Men det är ju inte alla som kan göra det. Om du är 18 år och har skapat ditt första företag är det svårare.

Riskerna till trots så erbjuder crowdfunding med aktier en unik möjlighet att komma in i nystartade företag. Daboczy menar att med crowdfunding kan man inte längre skylla på att man aldrig fick chansen att investera i nästa kommande företagssaga.

– Tänk om man kunde varit i rummet när Facebook behövde 1 000 dollar för första versionen av The Facebook eller när Klarna enbart var en idé i en affärsplan-tävling. I dag kan man istället välja att inte ta chansen istället för att säga att man aldrig erbjöds den.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.