Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2014-05-24

Förvaring - en undanflykt

Vi människor gillar våra ägodelar och har svårt att göra oss av med dem. Istället betalar vi pengar för att ha dem kvar, trots att de flesta av oss inte saknar de undanskuffade sakerna. Många bolag tjänar nu pengar på vår separationsångest.

Förrådsbranschen i USA omsätter mer än hela nöjesindustrin i Hollywood. Dessutom har förråd visat sig vara beroendeframkallande och de som hyr depåer tenderar att göra det under längre tid. Trenden har pågått i flera år i Sverige.

Karin Ekström, professor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har forskat på samlande och säger i en intervju med Svenska Dagbladet att föremål kan representera minnen och drömmar och menar att nostalgi blir tydligare i en turbulent värld.

”I en snabbt föränderlig värld, och i ett föränderligt liv, kan saker stå för något stabilt, för värderingar och trygghet”, säger hon till Svd. Men det är inte det enda svaret på varför vi är så bra på att samla.

City Self-Storage är ett av de ledande förrådsföretagen i självförvaring i Europa. Företaget har lager i hela Stockholm

– Flera faktorer styr den snabba lagerhållningstillväxten. Bostäder får mindre förråd och vi köper fler saker. Folk flyttar oftare och behöver förråd för att lagra stora möbler inför visningar. Ibland behöver man även lager när man står mellan två bostäder. Folk separerar eller har två familjer med barn på varje sida och ska flytta ihop. Då behövs det utrymme. Det är heller inte lika lätt att lagra hos vänner och familj som också har begränsat med plats. Vi svenskar blir bättre på att renovera hemma och magasinerar då möbler och annat för att göra jobbet smidigare, säger Isak Larsson, tidigare medlem i Unga Aktiesparare och vd för City Self-Storage.

Det är alltså inte bara vårt samlande som är en avgörande faktor. Demografiförändringar spelar också roll.

– Vi ser att man behöver lager genom hela livet. Allt från studenter som lagrar möbler över sommaren eller vid utlandsstudier, till slutfasen av livet där anhöriga lagrar dödsbo.

Vill vi spara och förvara mer i dåliga tider?

– Vi följer till en stor del bostadsmarknaden på privata kundsidan. Går bostadsförsäljningen bra, går det också bra för oss. Ju fler som säljer desto fler behöver magasinera sina möbler. På företagssidan går det alltid uppåt. I högkonjunktur behöver företag mer plats, men även i lågkonjunktur behövs vi som ett billigare alternativ. Då är det flera företag som gör sig av med stora kontorsytor och väljer billigare magasineringslösningar i stället. Det här märkte vi tydligt under förra finanskrisen 2008. Självklart hade vi kunder som slutade hyra av oss men vi blev inte så hårt drabbade som andra branscher.

Aktörerna ökar ständigt på marknaden och Isak Larsson tror att vi kommer att få se fler. 

– Jag tror det kommer bli vanligare med mindre anläggningar än de stora vi ser idag.

Urbanisering är även det en trend och den styr tillväxten. Skiljer sig förvaring i storstan från landet?

– På landet är efterfrågan inte lika stor, folk har som regel större plats och garage där de kan förvara sina föremål. Ser vi till våra anläggningar vi har utanför Oslo önskar kunderna oftast större förråd än i innerstaden.

Berätta om en märklig grej en kund förvarat!

– Vi har inte insyn i vad som lagras så det kan vara allt möjligt. Jag vet en anläggning vi har i Norge som passade en guldfisk för en kund som skulle på semester i en månad.

Författare Johanna Fock