Du är här

2016-01-02

Glöm mål – i framtiden skapar vi system för våra investeringar

Tidigare räckte det att sätta specifika, tydliga mål med ett slutdatum för att nå i hamn med våra visioner och investeringsdrömmar. Men nu pratar allt fler ledare och inspiratörer om interna system för att nå framgång på sikt – både privat och i arbetslivet.

De flesta av oss är vana att sätta mål. Vi vill bli snyggare och mer vältränade, effektivare och mer harmoniska, allt på en och samma gång. Samtidigt vill vi ha en fantastisk karriär och ekonomisk frihet. Om vi kan läsa den där boken om investeringar och lära oss surfa eller gå en kurs i Business-engelska samtidigt: desto bättre.

Tyvärr når många människor inte ens halvvägs innan de ger upp, hoppar på något bättre eller intalar sig att det är svårt. Det är synd, speciellt när det handlar om att vi har fel metod för att lyckas.

Framtidens entreprenörer
Framtiden tillhör den som ständigt utvecklas hävdar bland annat Brendon Burchard, författare till bästsäljande böcker som ”The Millionere Messen­ger” och ”The Charged Life”, tillika entreprenör, inspirationsguru och föreläsare. Det gäller oavsett om vi pratar om oss själva, våra investeringar eller morgondagens företag.

Vi konkurrerar genom sociala medier, i olika nätverk och inte minst med vår egen historia där allt går att mäta, från avkastning på vår aktieportfölj till den bästa Instagrambilden.

Det räcker inte längre att gå ur skolan med toppbetyg utan vi ska gärna ha startat och drivit minst ett företag framgångsrikt under tiden. I dag är det inte bara blåhåriga tanter som håller välgörenhetsgalor utan frivillighetsarbete finns i vart och vartannat CV med tyngd.

Det har gjort att dagens miljardärer inte nödvändigtvis är tunnhåriga näringslivstoppar utan likaväl kan vara unga entreprenörer med hästsvans som nätverkar lika naturligt med likasinnade som hen sköter aktieportföljen och 100-tals anställda. Titta bara på Markus Person, Minecrafts grundare, som 2014 sålde sitt bolag till Microsoft för 2,5 miljarder dollar.

 

Mål kan ta död på motivationen
Men det finns en baksida. Allt fler bränner ut sig i jakten på drömmarna, eller så når de aldrig dit, dränerade på energi och motivation längs vägen. Enligt SCB har sjukskrivningsdagarna per anställd ökat från 5,7 dagar per år till 6,9 mellan åren 2010 och 2012.

Det har länge talats om tydliga mål för att lyckas i livet hävdar James Clear, skribent, entreprenör och beteendevetare i tidningen Entrepreneur, men mål kan ta död på motivationen och han före­språkar interna system för att lyckas. Han menar att vi skulle kunna nå miljonerna även utan att sätta ett specifikt mål så länge vi hade system för att nå dit.

James Clear jämför system och mål på följande sätt: Den som investerar kanske har ett mål att spara en miljon kronor i aktier eller fonder. Systemet blir att personen varje månad investerar 10 procent av sin inkomst. Han går så långt att han säger att mål kan göra oss olyckliga genom att vi hela tiden förknippar framgång med det slutgiltiga resultatet. Genom att skapa system skapar vi också flera fördelar:

•   Vi kan hålla fler bollar i luften sam­tidigt.

•   Framgång kan mätas i rutinen, inte bara i resultatet.

•   Vi kan börja angripa en utmaning som vi inte har svaret på direkt.

•   När det är en vana kräver det lite eller ingen energi.

 

Hårt arbete lönar sig
Carol S. Dweck, professor vid både Columbia och Stanford University samt författare till boken Mindset – The New Psychology of Success, tar upp fenomenet med hårt arbete snarare än stora visioner.

–?Visste du att det tidigare fanns en stark övertygelse om att det inte gick att träna fysiskt för golf? Tiger Woods kom att ändra denna myt genom att vinna praktiskt taget varje turnering han spelade, till stor del tack vare hård träning och systematiska vanor, berättar Carol.

Med andra ord hade Tiger Woods visserligen både mål och talang, men det som gjorde att han vann var i slutändan hans hårda träningsvanor.

–?Michael Jordan var inte en naturlig vinnare heller. Han var kanske den elit­idrottare som tränat hårdast i idrottens historia, fyller hon i. Michael Jordan hade inte talang i dess direkta mening, men gick upp klockan sex varje morgon för att hinna träna innan skolan. Han hade skapat ett system för att hela tiden förbättra sitt spel vilket långt senare gjorde honom till världens bästa basketspelare.

Framgång imorgon
Hur gör man då? En del saker kan och bör vi sköta mer eller mindre mekaniskt hävdar James Clear. Som att skapa en automatisk överföring till aktiekontot eller löneväxla. Många mål kräver en del hårt arbete i början innan vi har ett naturligt system för att lyckas.

Det kan handla om att ställa klockan 30 minuter tidigare varje dag för att ta en löprunda, eller att varje kväll ägna 30 minuter efter maten åt personlig utveckling. Att läsa en 50 sidor i en bok om investeringar dagligen eller att ringa ett samtal varje fredag till någon som är viktig för vår framtid.

Ingen av sakerna ovan kommer att göra oss till framgångsrika löpare, investerare eller bättre människor imorgon – så länge vi bara gör det en eller ett par gånger. Men om vi gör något så ofta och med sådan intensitet att det känns konstigt att inte göra det – då har vi lagt grunden för miljonerna, entreprenörskapet eller den där vältränade kroppen vi i dag bara drömmer om.

Vilka system tillämpar du i ditt sparande? 

Författare Angelica Alm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.