Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-05-29

Hans Rosling: För mig är hälsa att leva

Allt började när familjen fick en tvättmaskin. Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, berättar att hans mamma plötsligt tog med honom för att läsa på bibliotek istället för att stanna hemma och tvätta för hand. Tvättmaskinen gjorde att han intresserade sig för hälsa och blev läkare och världskänd professor.

Publiken i ett fullsatt Globen skrattar. På scen står Hans Rosling med en fem meter lång pekpinne i ena handen. Bakom honom finns en stor bildskärm med färgglad statistik. Han tittar ut mot publikhavet över sina glasögon och gör en konstpaus. Det blir tyst.

– Investera inte i laserpekare, investera i pekpinnefabriker, säger Hans Rosling.

Gapskratt från publiken igen.

Hans Rosling vet hur åskådare ska tjusas till att lyssna på statistik över barnadödlighet, inkomster och familjestorlekar. Pekpinnen i Globen pendlar mellan rörlig grafik där världens länder är färgglada bubblor. Bubblorna visar att inkomsterna stiger, barnadödligheten sjunker och familjerna blir allt mindre. Men det är få som verkligen vet hur bra det gått för världen och ofta tar människors förutfattade meningar om hur fattigdom ser ut över, berättar Hans Rosling.

– Det finns en myt om att det inte blir bättre, men det är fel. När Sverige började ge bistånd till Tunisien för 50 år sedan var barnadödligheten 20 %, i dag har den sjunkit till 1,9 %. Snacka om framgångssaga!

Hans Rosling säger att svenskar bryr sig om global hälsa och vill skänka pengar till de länder som behöver, men att samma personer aldrig får veta hur bra det gått.

Vilka möjligheter och utmaningar finns när det kommer till hälsa?
– En stor utmaning är den kvarvarande extrema fattigdomen i världen. Alla vet inte att det i dag finns många människor som lever på så lite som 1,25 dollar om dagen. Vi måste använda vårt förstånd. Folks hjärtan är det inget fel på, men de vet inte.

Hans Rosling menar att det går att bota extrem fattigdom. Det handlar bara om att bestämma sig.

– Är det något som det ska investeras i så är det att utrota fattigdom. Det behövs bara 30 dollar per person och så är den borta.

Men det är svårt så länge rika människor blir rikare och fattiga människor blir fattigare.

– Afrika ligger i dag på samma nivå som Sverige gjorde på 1800-talet. En del har det bra och folk är rika, medan många andra har det dåligt och är fattiga. Det återstår att se om framgången för de rika kommer bli tillräckligt stark för att dra med sig resten av befolkningen.

Lösningen stavas påtryckningsgrupper. Hans Rosling menar att om tillräckligt många kräver något så kommer det att hända.

– Folk som är fattiga dör av sjukdomar som går att bota. Vi måste ha en ny prissättning av läkemedel. Om regeringar runt om i världen kräver en gräns så kan vi sätta stopp för det här dysfunktionella systemet där det går att ha patent på medicin i 20 år. Vi är starka om vi går ihop.

Som professor har Hans Rosling också stor passion för forskning.

– Efter extrem fattigdom och läkemedel bör det forskas om sjukdomarna, till exempel bot mot MS och barncancer. Det är inte lyxigare problem, forskningen har bara inte löst dem än.

Vad är hälsa för dig som privatperson?
– Att leva. Min högsta dröm i livet var att få se mina barn växa upp och det har jag gjort. Många glömmer bort att man ska vara glad över att bli gammal. För alternativet är nämligen inte att vara ung, det är att vara död.

Investerar mer i tjänster
När hälsan blir bättre hos människor uppstår nya behov. Hans Rosling berättar att konsumtionsvanor kan förändras.

– Folk som har det bättre får andra värderingar. De köper mer tjänster och investerar till exempel i mobilspel som ”Angry Birds”.

Rika människor konsumerar också mindre, eftersom de till slut når en viss gräns för vad de behöver.

– Vi måste förstå att det inte går att få samma tillväxt som tidigare. I stället för 5 % tillväxt kanske vi måste nöja oss med 3 %. Det är bra ändå, eftersom det fortfarande är tillväxt.

Hans Rosling tror inte att människor blir lyckligare av att tjäna pengar, utan av att investera dem.

– Jag tror man har personlighetsproblem om man tycker att det är själva pengarna som är roliga. Det som betyder något och som gör oss lyckliga är att se när våra pengar används till något vi själva tycker är viktigt, som till exempel bibliotek.

Han tror också att många undviker att investera pengar i länder de tror försöker lura dem.

– Många är rädda för Kina, eftersom de tror att landets ledare vill lura svenska aktieägare. Det är inte sant. Kina vill precis som alla andra länder ha bra ekonomisk tillväxt och skulle aldrig riskera det med att manipulera siffror.

Tvättmaskinen - en räddare i nöden
Hans Rosling föreläser också om tvättmaskinens betydelse. I programmet Skavlan sa han att den är världens viktigaste uppfinning. Just för att den har räddat så många kvinnor från hårt arbete och gett dem tid till att göra annat.

– När jag undervisade om min ”tvättmaskinsteori” sa mina studenter att alla inte kan ha bilar och tvättmaskiner, eftersom det skulle påverka miljön negativt. Men det handlar ju bara om att västerlänningar får sluta använda så mycket resurser.

Helst av allt vill Hans Rosling lära ut sina teorier i skolor och han drömmer om att göra läromedel. Att det ännu inte blivit verklighet ser han som ett misslyckande.

– Jag drivs av självkritik och i förhållande till vad jag hade kunnat göra, de möjligheter jag hade, så är jag missnöjd. Jag hade velat åstadkomma ännu mer.

Hans Rosling
– Hans Rosling är utbildad läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.
– Han var en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion 1993.
– Driver webbplatsen Gapminder vars målsättning är att bidra till en god global utveckling genom att göra statistik rörande sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor lättillgänglig och enkel att förstå.
– Föreläst i 25 år om global hälsa.

Hans Rosling om…

…mötet med Fidel Castro 1993
– Vi satt och bråkade en hel natt, men till slut vann jag. Det kändes nödvändigt, eftersom han hade fel och jag hade rätt. Jag överbevisade honom.

…nunnor
– Under min tid som läkare i Afrika har jag jobbat med många nunnor. Jag är enormt imponerad av dem. Att bli nunna är ett fenomenalt sätt att ta sig ur könsmaktsordningen som finns i många delar av världen.

…vad som driver honom
– Jag behöver inte drivas, jag bara gör. Det här är min uppgift.

…aktier
– Jag äger inga egna, eftersom jag vill vara oberoende!

…sitt mission statement
“To fight devastating ignorance about the world, with a fact based world view, that everyone can understand.”

– Det ska vi göra, rita en bra guidebok för världen. Efter att ha formulerat ett mission statement är det lätt, då vet man vad man ska göra, men sen är frågan om man ska lyckas eller inte.

Hans Roslings 5 budskap om världens tillstånd:

- Världen kan inte längre delas in i två grupper. Den gamla indelningen i industri- och utvecklingsländer har ersatts av en värld med en kontinuerlig variation av socio-ekonomisk utveckling.

- De flesta asiatiska länderna moderniseras dubbelt så fort som Västeuropas länder någonsin gjort.

- En ny klyfta kan komma att uppstå mellan de fem miljarder människor som rör sig mot ett hälsosammare liv med utbildning, mobiltelefoner, elektricitet, tvättmaskiner och sjukvård och de mer än en miljard människor som fastnat i den onda cirkeln av absolut fattigdom och sjukdom.

- Hittills har alla framsteg mot hälsa och välfärd åstadkommits till priset av ökande utsläpp av koldioxid vilket förorsakar klimatförändringar.

- Det finns skäl till att vara optimistisk gällande världens framtid eftersom vi för närvarande tar hand om vår värld så uselt (alltså finns det goda möjligheter att förbättra livet för alla människor och skapa en säker och hållbar värld).

Källa: Gapminder

Författare Carin Fock

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.