Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2014-05-30

Investerarprofilen: Jan Dinkelspiel

Innovationschefen på nätbanken Nordnet berättar för Stock Magazine hur han investerar och bygger upp sin sparportfölj.

När började du handla med aktier?
– Jag började handla med aktier i början av tonåren. Eftersom familjen var engagerad i Öhman Fondkommission var det naturligt att prata aktier och sparande hemma.

Vilka var dina första aktier?
– Det var en portfölj som mina föräldrar hade byggt upp bestående av klassiska bolag som Investor och SEB. Jag har för mig att mitt första köp var Elekta. Tror jag tyckte att namnet lät ballt.

Varför sparar du?
– För mig handlar sparande om frihet, att kapital ger mig förutsättningar att våga ta risk i livet. Livet går ju ut på att uppleva så mycket som möjligt samtidigt som man har ett ansvar som man och pappa. Sparande är en del av den ekvationen.

Har du någon sparstrategi?
– Långsiktigt i kärninnehav som Nordnet. I övrigt tar jag ganska mycket risk med ambition att slå index. Nu ligger jag belånad och i kriser kan jag ligga likvid.

Hur ser din sparportfölj ut?
– Nordnet är en stor andel. I övrigt har jag en pensionsportfölj med hög risk. Allt ifrån en ETF (ETF eller börshandlad fond är en fond som handlas som en vanlig aktie över börsen) med exponering mot Milanobörsen till mindre bolag på svenska small cap. Nu har jag blivit lite förälskad i Elanders, ett tråkigt tryckbolag som är på väg att ta sig högre upp i värdekedjan med ambition att förbättra sina marginaler.

Vilka typer av bolag gillar du?
– Jag gillar branscher jag kan förstå mig på och där jag kan relatera till produkten. Men jag går sällan in i svenska large cap-bolag i tron om att jag sitter på en bättre kassaflödesanalys än kollektivet. Ett exempel där jag handlar på andra principer än värdering var när jag köpte Volvo. Det var inte för att jag hade någon modell som sa att det skulle vara bra. Istället gick jag på att Gardell och Industrivärden köpte parallellt med att de uttalade sig att det var dags för ledningen att leverera. Eftersom de hade uttryckt stort förtroende för ledningen sen tidigare, tolkade jag uttalandet som att de redan visste att turn around var på väg och att de i media ville framstå som förutseende och aktiva ägare. De visste att lönsamhetsförbättring skulle komma och kunde således kosta på sig att vara lite spetsiga i media. Det är i alla fall min spekulation och hittills har det gått bra.

Sen roar jag mig med att spana in mindre bolag som institutioner knappt tittar på. Jag gillar att de är underanalyserade, det ger potential. Men jag har slutat att ge mig in i bolag utan säkerställda framtida intäkter. Då blir det ren spekulation och för mig är det ett lotteri jag inte gillar.

Din bästa investering?
– Mest stolt är jag över en stor position i Odin i Norge. Läste rapporter och noterade att Rolls Royce hade gått in som storägare. Bolaget fortsatte trots kris att takta på helt ok men aktien rasade kraftigt. Antog att Rolls Royce skulle utnyttja läget och lägga bud på hela bolaget vilket de också gjorde.

Sämsta investering?
– Ung, dum och oinsatt köpte jag en stor position i Medivir (sysslar med läkemedelsforskning) på förmiddagen utan vetskap om att fas II skulle komma inom kort. En rapport kom ut på eftermiddagen och aktien gick ner med 60 procent.

Vilka andra sparformer förutom aktier föredrar du?
– ETF:er och ibland fonder.

På vilken sikt gör du dina investeringar?
– Cirka tolv månaders sikt. Ibland går jag ut snabbt och ibland kan jag vara kvar i flera år.

Vad sparar och slösar du pengar på?
– Jag föredrar att lägga pengar på upplevelser, allt ifrån en hotellfrukost till en drömresa. Allt annat tycker jag är mer eller mindre är tråkig konsumtion.

Författare Johanna Fock

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.