Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-04-08

Så sparar du ihop till din första miljon

Spara ihop till en miljon är lättare än du tror – här är allt du behöver veta.

 

För att lyckas med ett sparande behöver du sätta upp ett mål. En miljon kronor på mindre än 15 år – vad sägs om det?

Alla behöver en buffert för oförutsedda utgifter. Tänk om pannan går sönder, du behöver en ny bil eller vill åka på en utlandssemester. Om du dessutom skulle bli av med jobbet – då är det inte dumt med pengar i sparpotten.

Förutsättningarna beror på hur mycket pengar du kan avvara

Förutsättningarna beror helt på hur mycket pengar du kan avvara och på hur mycket startkapital du har. Det beror också på vilken ränta eller avkastning du räknar på.

På ett sparkonto på banken är räntan just nu i stort sett noll. Men om du investerar i aktier enligt Aktiespararnas sju gyllene regler har du en god chans att nå 10 procents avkastning över tid.

Det ska vara roligt

Har du sparkapitalet på ett ISK-konto, kan avvara pengarna en längre tid och dessutom kan öka ditt sparande årligen har du en god chans att få ihop en miljon på under tio år.

Det ska vara roligt att spara i aktier och fonder. Det gäller att hitta en risknivå som man själv känner sig bekväm med.

FAKTA

Här är några exempel på hur du når en miljon i sparkapital utifrån olika risknivåer:

Medel.

Månadssparande: 5 000 kronor

Genomsnittlig avkastning: 7 procent

Sparkapital i dag: 100 000 kronor

Typ av sparande: Investeringssparkonto (ISK)

Öka månatligt sparande med två procent per år.

Genom att använda Rikatillsammans kalkylator för ränta-på-ränta-effekten får vi fram att du når målet en miljon kronor på drygt tio år.

Försiktig.

Är du mer försiktig bör du sänka den genomsnittliga avkastningen. Då sparar du hellre på bankkonto, i räntefonder eller liknande. Andelen aktier är betydligt lägre. Om vi antar en genomsnittlig avkastning på 3 procent i stället, en skattesats på 30 procent och 0,12 procent i fondskatt ger ovanstående exempel att du når en miljon på knappt 14 år.

Högrisk.

Den mer riskvillige lever självklart ett farligare liv. Om vi räknar med enbart aktier och en avkastning på 12 procent ger exemplet ovan en miljon på ungefär åtta år.

LÄS ÄVEN: Del 2: Miljonmålet kräver tid och tålamod

Sverker Brundin

Författare Sverker Brundin