Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-10-20

Teknisk analys del 2 - diagram

Inom teknisk analys finns det en mängd olika metoder att använda sig av för att göra sina analyser, och flera diagram som ger olika information. Ingen variant ärbättre eller sämre, du avgör hur diagrammet kommer till användning.

1. Det klassiskalinjediagrammet
En variant av diagram som du troligtvis inte undgått att stöta på hos exempelvis olika aktiemäklare är det så kallade linjediagrammet. Det är det absolut vanligaste diagrammet som kanske ger den allra enklaste och bästa överblicken av en kurs. Linjediagrammet visar en linje som oftast är baserat på stängningskursen för den valda tidsupplösningen.

Den horisontella skalan (x-axeln) visar tiden och den
vertikala skalan (y-axeln) visar det aktuella priset eller värdet på det valda instrumentet, exempelvis en aktie.

I bildexemplet ser vi aktiekursen i Hennes & Mauritz B i form av ett linjediagram.

Klicka här för att förstora bilden.

 

 

2. Mer informationmed hjälp av stapeldiagrammet
En mer informationsrik diagramtyp är stapeldiagrammet. Varje stapel är en period, exempelvis en dag. En enda stapel ger dig mycket information, bland annat kursens öppning, periodens högsta och lägsta pris (punkt), samt periodens pris vid stängning (stängningspunkt). Till skillnad från linjediagrammet, som baseras på enbart ett pris, ger stapeldiagrammet mängder med mer information. Men man ska inte glömma att "keep it simple", ibland underlättar linjediagrammet tack varje just sin enkelhet.

Klicka här för att förstora bild.

Stapelns uppbyggnad
Den vertikala linjen visar periodens högsta samt lägsta nivå medan den horisontella linjen på vänster sida visar öppningskursen och linjen till höger visar stängningskursen. Beroende på hur priset rört sig under perioden kommer stapelns utseende att formas där efter.

Enkelhet + information = candlesticks
Den tredje typen av diagram, som är mångas favorit, är candlesticks. Detta diagram har sitt ursprung i Japan och man tror att den utvecklades kring 1800-talets slut av en japansk rishandlare. Men det var inte förrän runt 1980 som candlesticks introducerades för västvärlden tack vare Steve Nison. Han har skrivit många böcker om candlesticks som de?nitivt bör läsas.

Namnet har diagrammet fått av sitt utseende som med lite fantasi liknar ett ljus med en veke. Jämfört med stapeldiagram har candlesticks fördelen att de visar om perioden stänger på plus eller minus med hjälp av en speci?k färg på själva kroppen. Tack vare sitt enkla utseende ger candles en bättre överblick av prisets utveckling, vilket gör analyseringen mycket smidigare. Man kan också enklare tyda olika formationer, mönster och beteenden som kan vara svåra att tyda när man använder ett stapeldiagram och som kanske inte alls går att se i ett linjediagram.

En candles uppbyggnad
Färgen på en candle baseras på om perioden stängt på plus eller minus. Stänger exempelvis dagen på minus resulterar det i en röd eller svart (fylld) candle och stänger dagen på plus ser vi en grön eller blå (ofylld, vit) candle. Detta är de vanligaste standardfärgerna. Varje separat candle representerar den valda perioden, exempelvis en dag. Om prisutvecklingen under dagen utvecklats negativt (stänger på minus) agerar candlens översta del (toppen av candlekroppen) som öppning och den nedersta delen (kroppens botten) är dagens slutpris/stängning. Utöver dessa nivåer kan vi även se kursens högsta och lägsta notering/pris med hjälp av candlens svansar/skuggor som beroende på prisets utveckling under den valda perioden syns på under- eller/och översida av candlekroppen.

Tobbe Rosén, trader.

Finns det någon diagramvariant som du anser vara det bästa?
– Jag anser att candlesticks totalt sett är den överlägset bästa diagramtypen. De visar på ett mycket tilltalande grafiskt sätt vad som händer med priset, redan genom att bara slå en flukt i diagrammet.

Flera professionella traders använder stapeldiagram istället för candles, varför?
– Nackdelen med candles är att de tar mer plats i diagrammet än stapeldiagram och därför är det många som använder dessa istället. Jag tror att vanans makt är stor och de som en gång börjat med stapeldiagram trivs med dessa. Ett tränat öga kan naturligtvis
läsa ut samma information med stapeldiagram, jag anser dock inte att de har samma åskådliga bild som candles. Vilket diagram bör man börja med som nybörjare?
– Jag tycker definitivt att man ska lära sig candlesticks från början. Det man däremot ska lära sig är att ”tänka ihop” flera candles och lära sig vid vilka nivåer säljare respektive köpare tar över kontrollen.

Kommer det komma någon ny revolutionerande diagramtyp?
– Svårt att säga men det finns ju range bars och olika varianter av candlesticks, exempelvis Heikin Ashi och andra där man väger in även volym och tid. Candlesticks har varit den överlägset bästa diagramtypen sedan 1200-talet och jag har svårt att se vad som skulle bli bättre med mer information utan att ta bort överskådligheten.

Klicka här för att förstora bild.

Klicka här för att förstora bild.

Klicka här för att förstora miljonärskalkylatorn.

Författare Frida Birkl

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.