Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-10-31

Teknisk analys del 3 - Let the trend be your friend

Teknisk analys är subjektiv och olika metoder fungerar olika bra för olika personer. Vi människor analyserar och tolkar saker och ting på varierande sätt. Fröken Börs guidar dig genom den tekniska analysens trender, stöd och motstånd.

Inom teknisk analys är trend ett av de allra viktigaste begreppen. En trend inom den tekniska analysen har i stort sett samma innebörd som den allmänna definitionen av ordet. En trend i en aktiekurs berättar åt viken riktning som priset utvecklas.

För att fastställa vilken trenden är tar man kursens toppar och dalar/bottnar till hjälp. Om dessa regelbundet utvecklas högre i grafen är trenden positiv och tvärtom.

Vilken trend en aktie befinner sig i baseras på hur aktiekursen utvecklats under en viss period. Om exempelvis aktien har stigit under en viss period anses detta vara en stigande trend för den givna perioden (exempel 1). En aktie kan dessutom befinna sig i flera trender samtidigt men ur olika tidsperspektiv (exempel 2).

Klicka här för att förstora bilden.

Klicka här för att förstora bilden.

 

Stigande/positiv trend
Den positiva trenden kännetecknas av att kursen noterar allt högre toppar och högre bottnar, det vill säga att prisutvecklingen regelbundet stiger. I exempel 3 illustreras detta i ett candlestickdiagram.

Fallande/negativ trend
Den negativa trenden kännetecknas av att kursen istället noterar lägre toppar och bottnar, motsatsen till den positiva (exempel 4).

 

Horisontell/ingen trend/konsolidering
När kursen utvecklas sidledes finns det ett flertal benämningar på detta, bland annat horisontell trend, sidledes utveckling, konsolidering eller att kursen helt enkelt inte har någon trend (exempel 5). Men även under en så kal­lad konsolidering befinner sig kursen i kortsiktiga trender.

Klicka här för att förstora bild.

Vilken trend som är aktuell just nu  beror helt och hållet på vilket tidsperspektiv du har. Som tidigare nämnts, en aktie befinner sig oftast i flera trender samtidigt.

Vilket tidsperspektiv som är av nytta att analysera beror på vilken typ av handel som analysen ska avse, exempelvis day- eller swingtrading. Daytrading avser köp- och säljavslut under en dag, medan swingtrading sträcker sig över dagar och ibland veckor.

Trendlinjer, stöd och motstånd
För att enklast kartlägga en trend använder man inom teknisk analys något som kallas för trendlinjer.

I en stigande trend är stödet den linje man placerar under kursen för att knyta ihop aktiekursens dalar/bottnar, som i en positiv trend noteras högre och högre (exempel 3). Så länge en stigande trendlinje är obruten (kursen har ej fallit ner genom linjen) kan man förvänta sig att trenden kommer att fortsätta att utvecklas åt samma håll.

Ett tydligt stöd ser du i exempel 6, i form av den nedre horisontella linjen. Om kursen bryter ner genom ett stöd omvandlas stödet i stället till ett motstånd och vice versa.

 

Ett annat begrepp du ofta kommer att stöta på inom den tekniska analysen är den pågående striden mellan tjurar (bulls) och björnar (bears), kampen mellan köpare och säljare.

Denna strid är något som man tydligt kan tolka när man kikar närmare på stöd och motstånd (exempel 7). Detta är nivåer där köpare eller säljare återtar sin dominans, vilket gör att en aktiekurs ofta studsar i ett upprepande mönster.

 

Stöd och motståndsnivåer är alltså de nivåer där många handlare är villiga att köpa aktien (stödnivå) eller sälja den (motståndsnivå).

Börja från början med stöd- och motståndslinjer
Man får aldrig glömma att teknisk analys är subjektiv. Olika metoder fungerar olika bra för olika personer. Vi människor analyserar och tolkar saker och ting på olika sätt, vilket resulterar i att våra motstånd och stöd inte hamnar på samma ställe.

I stället för att flytta och ändra dina linjer så att de stämmer överens med exempelvis någon expert inom TA så låt dina linjer vara kvar där du först ritade ut dem.

Jämför i stället med dig själv och analysera varför du ritat linjerna där du valt att rita ut dem, med tiden lär man sig att få en känsla för vad som är rätt.

En stöd- eller motståndslinje som har många ”träffar” anses vara mer trolig. Detta är dock ingen garanti för att stöd- eller motståndslinjerna är intakta även i framtiden, men sannolikheten för att stöd- eller motståndslinjerna är intakta är större om nivåerna fun­gerat som stöd- och motståndsnivåer förut. 

Teknisk analys del 1

Teknisk analys del 2

Författare Frida Birkl

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.