Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Betalt samarbete
Publicerat: 2019-08-26

Ett attraktivt alternativ till aktier

Att vara med och delfinansiera ett fastighetsprojekt genom crowdfunding hos Kameo kan ge en attraktiv avkastning på väl över 10 procent. Det är inte riskfritt men genom att kräva ordentliga säkerheter för lånen har Kameo hittills inte haft några konstaterade kreditförluster.

Idén om lånebaserad crowdfunding kommer ursprungligen från Storbritannien och har nu börjat ta fart även i Skandinavien. Kameo har utvecklat en plattform för nordisk crowdfunding där investerare kan direktinvestera i fastighets- och företagsprojekt. Hittills har man förmedlat investeringar i ungefär 170 projekt.

Som investerare genom Kameo får man månadsvis ränteutbetalningar som antingen kan överföras till det egna bankkontot eller återinvesteras i nya projekt, för att uppnå en ränta-på-ränta-effekt. Löptiden på lånen ligger på 12 månader i snitt och när den är slut återbetalas det lånade beloppet. Minsta belopp att investera är så lågt som 500 kronor och i genomsnitt har räntan på projekten legat på 9,8 procent.

Kameo skapar möjligheter för samhällsnytta

I ett flertal av Kameos projekt ges möjligheten att investera i lokala entreprenörer eller byggprojekt som skapar arbetstillfällen eller är till god nytta. Två exempel på dessa engegemang är när Kameos långivare finansierade fem parhus i Enköping där det idag bor 10 familjer. Samt ett projekt i Västerås där Kameos långivare hjälpt till att bygga upp en mälarkrog efter att den brann ner under 2016. 

- Vi analyserar varje företag noggrant och kontrollerar varje projekt på djupet. Vi tackar också nej till väldigt många låneansökningar. Av alla projekt Kameo jobbat med har vi endast haft sex situationer där låntagarna varit sena med återbetalningen, säger Kameos VD Sebastian Harung.  

Läs mer om hur du investerar i Kameo här.

wysiwyg_image

Låga krediförluster

Som investerare bör man komma ihåg att den här typen av investeringar alltid är förenade med risk och att det inte går att garantera att långivare inte råkar ut för kreditförluster framgent. Av de sex lån som varit osäkra, dvs. att låntagaren antingen gått i konkurs eller missat återbetalningsdatumet, så är dock endast två fortfarande osäkra, medan de andra fyra har återbetalats till långivarna. Att en osäker eller försenad fordran ändå kan återbetalas i slutändan är egentligen inte så konstigt.

- Vi tar alltid säkerhet i projekten, som exempelvis pant i en fastighet eller personlig borgen. Fördelen med det är att om ett projekt inte går som planerat kan vi realisera säkerheten och återbetala långivarna", säger Sebastian Harung.

- I de enstaka fall bolagen har fått problem med återbetalningen har de fått sälja fastigheten eller marken. Detta har inneburit att alla långivare genom Kameo, hittills, har fått sina lån återbetalda plus ränta.

Läs mer om hur du investerar i Kameo här.

- Vi har fortfarande inte haft någon bekräftad kreditförlust. Det kommer att komma, men vi tycker att det är oerhört viktigt att hålla det på en låg nivå för att fortsätta att öka förtroendet för den här sparformen, säger Harung.

Analyserar varje enskilt projekt

Arbetet med att begränsa risken ligger på Kameos kreditanalytiker som alltid gör en ordentlig genomlysning av de bolag som ansöker om lån. De tittar då på allt från kredithistoria och eget kapital till människorna bakom företaget, samt lånets storlek, säkerheten, projektberäkningarna och själva fastigheten. 

- Efter en bedömning av dessa områden fastställs det så kallade riskbetyget som i sin tur avgör räntan. Få företag får dock full pott på alla områden. Att investera i fastighetsprojekt är ett intressant komplement till andra placeringar, som t ex aktier. Många gillar att det blir väldigt konkret och att man får insyn i hur projekten utvecklar sig. Det ger också en betydligt högre ränta än bankkontot, även om den här typen av investeringar är förenade med en viss risk, säger Sebastian Harung.  

Räntorna sätts baserat på riskbetyget

Riskbetyg         Ränta

A                          5-7%

B                          6-8%

C                          8-11%

D                          11-13%

E                           13-15%

Läs mer om hur du investerar i Kameo här.

Kameo i siffror
wysiwyg_image

9500 investerare i ”crowden”

500 SEK minsta investeringsbelopp

9,8% genomsnittlig ränta

213 miljoner SEK återbetalt till crowden

23 miljoner SEK i utbetald ränta

0 kreditförluster

13 månader genomsnittlig löptid

Läs mer om hur du investerar i Kameo här.

Betalt samarbete
Publicerat: 2019-08-26

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.