Bli medlem
Bli medlem

Du är här

anqui_s skrev 2009-08-18 09.37

Jag undrar över hur ni ser på att ha stop-losstrategi i fonder på liknande sätt som vid aktier? Det finns lite olika strategier vad gäller stoploss för aktier men jag har valt att följa den mer subjektiva strategin som yxhugg och horizon skrev om, dvs -8% från inköpskurs.
 

Men är det rimligt att tänka likadant vad gäller fonder?

 

 

 

yxhugg skrev 2009-08-18 10.00

De flesta fonder måste vara fullinvesterade, enligt reglerna. Det innebär att om någon skall parkera i kontanter, så är det du. De gör det inte.
 

Vid nedgångar skyddar man sig därför bäst om man kan gå åt sidan. Svårigheten är givetvis att avgöra hur stor kurssättningen blir. Den som sätter gränsen till åtta procent kommer att få uppleva att det vänder upp dan därpå. Sådana backslag måste man räkna med, om man inte vill följa med ned ännu djupare.
 

Ingemar Carlsson har skrivit den enda bok på marknaden som förklarar hur man sätter stopploss på fonder utifrån NAV kursen.
Den heter "Fondstrategier" och finns att bese på bokhandeln på hans hemsida "Tendens". Ingemar Carlsson är en av sveriges mest välkända tekniska analytiker. Boken lär ut en enkel och funktionell teknisk strategi.

 

Den tekniska analysen i fonder liknar den för aktier, men skiljer sig på en viktig punkt: Fonder har ingen volym. Utbud och efterfrågan på fondandelar påverkar inte NAV kursen.
 

Den som sätter stopp loss åtta procent från inköpskurs, har en tämligen subjektiv utgångspunkt. Få människor har samma inköpskurs.
 

Den som tar toppkursen i grafen som utgångspunkt har en objektiv stopploss. Alla kan se var åtta procent från högsta punkt befinner sig.

 

Det finns ett viktigt obsevandum när det gäller fonder, och det är att somliga har både köp och säljavgifter. Om de ligger på 2 procent för köp och ytterligare 2 för försäljning så har man betalat fyra procent bara för att sälja och sedan köpa tillbaka. I de fallen kan man fråga sig om det verkligen lönar sig att göra något alls innan man slutligen avyttrar för alltid.
 

...

 

 

 

LFN skrev 2009-11-05 17.06

Jag har hittat en intressant men gammal tråd på börssnack angående en aktiv fondstrategi med stoploss och jag undrar om det är någon här som framgångsrikt kör med den? Alltså strategin i portfölj 2 -

 

"Jag har 2 st likadana fondportföljer och har under 12 mån nu testat 2 st strategier. Jag satsade 300 000:- i bägge 2 portföljerna med identiska innehav spridda på 22 st fonder.
 

Strategin i portfölj 1 var att sälja av överavkastningen hela tiden och placera om den i de fonder som backat motsvarande som de fonder jag sålt i stigit. Tänkte genom detta att det skulle vara kul att se resultatet om man hela tiden sålde dyrt, samt köpte billigt.
 

Strategin i portfölj 2 var att istället sätta stoploss på -+5%. När så stoplossen neråt löst ut så har jag under året sålt exakt 50% och låtit det ligga i depån tills ett larm uppåt +5 löst ut. Har då placerat kapitalet i denna fond som larmat om den med samma +-5% på det nya värdet.
 

Portfölj 1 har gett 28,17%
 

Portfölj 2 har gett 33,12%
 

Har då räknat effektiv avkastning (efter skatt) och således placerat om på samma villkor i bägge fonderna.
 

Hade jag varit passiv så hade portföljen ge 20,88%
 

Att vara aktiv har gett mig +63% extra i jämförelse mot att jag varit helt passiv."

 

Länk till hela tråden: http://borssnack.di.se/diseconf/forum/listmessages.aspx?forumid=3&ThreadID=767194&search =

 

 

 

aromata skrev 2009-11-05 21.25

Ett enkelt sätt som jag själv använder en variant av är att sätta stoplossen i relation till utvecklingen den senaste veckan, månaden eller en kombination av dessa. Då behöver du inte räkna något utan kan dagligen se direkt i tabeller på nätet hur det ser ut.
 

Vill du ha en fördröjning kan du alltid bestämma dig för att t.ex. bara agera 1 ggr/vecka, förslagsvis på helgen. Då minskar risken att en enstaka rörelse ger signal.

 

 

 

LFN skrev 2009-11-05 22.31

aromata - Du känner inte för att ge ett exempel? Hur menar du när du sätter stoplossen utifrån utvecklingen senaste tiden?

 

 

 

aromata skrev 2009-11-06 08.50

Du måste hitta din egen variant men en enkel sådan kan vara att konsekvent sälja om kursen den senaste veckan (eller månaden) blir negativ.

 

 

 

NRG skrev 2010-03-14 09.16

Hoppar in här då jag inte kan finna tråden jag sökte.
 

Ideen jag läste på annan site gick ut på att de mindre börserna många gånger kunde förvarna inför förändringar i de längre trenderna om inte annat i sin egen region. OMX30 användes i inlagan där ett nedtick respektive upptick i ma100 kunde användas som signal.
 

Läste på samma site ungefär samma ide men nu med ma5 och ma150 som signalvärden för omx30. Testade utfallet på den data jag har i hittak dvs 13 år 2 månader och avläste omx30 +120%, ma5/ma150
+413%. Kanske något för de av oss som inte hinner hålla koll på allt?
 

För de utan eget program, nu har jag tyvärr i länken lagt in några andra ma men ni ser uppe i kanten vilket som är ma150 och kan ställa in era egna värden efter behag.

 

http://finance.yahoo.com/charts?s=^OMX#chart4:symbol=^omx;range=my;indicator=sma(100,150,200)+volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined