Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-11

Helkväll med Gunnar Ek och god mat på IC restaurangen i Falkenberg

Jan Skärsäter öppnade mötet varefter Gunnar Ek inledde med att berätta om hur det går till att skapa en lönsam aktieportfölj. Betonade vikten av förräntning av eget kapital samt beskrev olika faktorer att ta hänsyn till vid val av aktiebolag. Viktiga faktorer är VD och ägarbild utöver produkt och affärsidé - en dålig VD och kortsiktiga ägare kan väsentligt försämra förutsättningarna för bolaget även om det i grunden kan ha en bra produkt / affärsidé. Det är viktigt att tänka långsiktigt vid investering i tillväxtföretag men samtidigt gäller det att se upp med företag som "inte kommer till skott" utan hela tiden kräver nyemissoner för att kunna driva företaget vidare. Han visade på hur välskötta tillväxtbolag som hela tiden återinvesterar vinsten framför att ge höga utdelningar ofta är en bättre investering jämfört med aktiebolag där fokus är på att ge hög utdelning istället för att investera vinsten för att främja tillväxten. 

Efter en mycket intressant första timme serverades en god kvällsmat, kyckling med potatisgratäng samt grönsaker, sallad med tilltugg. Avslutades med kaffe. 

Andra avd. på kvällen berörde inledningsvis det långsiktiga sparandet och vad vi kan lära oss av historiska data med avseende på avkastning hos olika aktiebolag. 
Vilken regering som styr i Sverige har liten betydelse för aktiemarknaden så länge den inte blir alltför vänstervriden. Istället är det den globala utveckligen som har störst betydelse. 
Rådande högkonjunktur i Sverige är "dopad" av Riksbankens expansiva penningpolitik och negativ reporänta (för närvarande -0,5%) vilket har kraftigt gynnat svenska exportföretag i takt med att den svenska kronan tappat värde jämfört med exempelvis USD. Att Riksbanken har negativ reporänta i högkonjunktur är något nytt som det inte finns några tidigare erfarenheter av varför utgången av detta experiment är oklar. Vid eventuell framtida räntehöjning kan det bli stora problem för svenska företag, speciellt inom exportindustri, när efterfrågan viker samtidigt som räntekostnader stiger. 

Gunnar Ek avrundade med att ge tips på bra aktiebolag som han tycker är intressanta och ser ut att ha goda framtidsutsikter. 

Det hela blev en mycket lyckad kväll som avslutades med sedvanligt lotteri. 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.