Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Kunskapskällor

wysiwyg_image

Kunskap är makt sägs det. Med detta i åtanke publicerar vi här tips på bra böcker och nyttiga informationskällor.

 

Vi tar inte här upp de allra vanligaste eftersom de känner du redan förmodligen till. Förhoppningsvis kan några av nedanstående kunskapskällor var till gagn för dig.

 

Investerarens uppslagsbok - Jonas Bernhardsson

En utmärkt bok som ger dig uttömmande svar på frågor om börs- och finansvärlden. Det är en uppslagsbok som tar dig genom olika begrepp via det tradionella A-Ö.
Kostnad: Cirka 350 kr, Länk till boken

 

Företagsvärdering - Isaksson, Nilsson, Martikainen

En bok som behandlar företags- och aktievärdering. Boken tar upp teorin bakom olika värderingsmodeller men innehåller även många praktiska exempel.
Kostnad: Cirka 300 kr, Länk till boken

 

Otillåten handel med aktier

Patrik krävs på 120.000 – för vinst på 332 kronor

Patrik Jonsson gjorde en enpetare i en affär som gav 332 kronor. Nu kräver Finansinspektionen honom på 120 000 kronor i sanktionsavgift. ”Det är som en fars, man tror inte att det är sant”, säger han till Di.

DI.SE

FI:s jakt på enpetare fortsätter. Senast i raden så omvandlades en vinst på 332kr till en bot på 120 000kr...

https://www.di.se/…/patrik-kravs-pa-120000-for-vinst-pa-33…/ 
Saxat från Avanzas hemsida: "Handel med småposter för att ändra senast betalt
Detta beteende kallas ibland för ”enpetare” och är samlingsbegreppet för den typ av handel där någon med små poster försöker påverka prisbilden eller betalkursen för ett värdepapper. Beteendet innebär att någon vid upprepade tillfällen köper eller säljer en post om en enda aktie för att ”peta upp” eller” peta ner” betalkursen. Det behöver i och för sig inte nödvändigtvis bara gälla köp av en enda aktie utan all typ av handel där man med små medel försöker påverka prisbilden.

Handel med sig själv
Att lägga matchande köp- och säljorder i marknaden och på så sätt åstadkomma en affär där du är både köpare och säljare är ett beteende som kan utgöra marknadsmissbruk då det kan ge andra investerare en felaktig bild av ett värdepappers egentliga pris och omsättning.

Om du av skatteskäl önskar flytta ett innehav så är det inte tillåtet att göra det själv i marknaden genom att lägga matchande köp- och säljorder. Kontakta istället kundsupporten så får du hjälp att genomföra affären på ett korrekt sätt.

Detta gäller även om det är två olika personer på köp- respektive säljsidan men där dessa agerar i samförstånd.

Vilseledande order
Order som inte är avsedda att gå till avslut ger en vilseledande bild av utbudet eller efterfrågan och är därför exempel på oönskat beteende. Ett typexempel är när någon bygger upp en volym på köpsidan i orderboken för att locka andra investerare att placera sina köporder på ännu högre priser i orderboken. När de gjort det passar man på att sälja sina aktier till en något högre kurs än vad som fanns tidigare.

Samma beteende kan missbrukas när man egentligen vill köpa aktier så billigt som möjligt. Då lägger man in större säljorder för att trigga andra investerare att sälja ut sina aktier till ett ännu lägre pris.

Det tvivelaktiga momentet består således i att lägga order som egentligen aldrig varit avsedda för avslut. De ursprungliga order som läggs in går tvärtemot det egentliga köp- eller säljintresset och läggs in för att locka fram andra aktörer som du sedan handlar mot.

" Peder Lövgren: Samtidigt så tillåts MLI att ständigt sitta och påverka köp och sälj med sina ändrade order och enligt brevväxling med FI så får man inte lura roboten. Hur jävla riggat får ett spel bli? Tjänar marknadsplatserna så jävla stora pengar på robotarna så att de kan vara utan alla mänskliga handlare? Detta skulle jag vilja se överklagas i absurdum. 
Finns ingen annan logik här än att Mammon är den som styr marknadsplatserna.
Jag är ruskigt irriterad på enpetare och det beteendet måste stävjas men man kan fan inte svälja kameler och sila mygg. Jag kan garantera att robotarnas blixtsnabba flyttande av sina sälj och köp genererar större vinster. Jag tycker att det är lika illa att robotarna tillåts flytta sin köp och sälj på nån millisekund och det räknas inte som manipulering. Jag är helt emot enpetare men detta order-flyttande stör mig lika mycket. Satt och testade i Hemcheck idag och varje gång så flyttade MLI sin order upp om någon köpte för att senare flytta ner igen om inte köpen fortsatte. Alltså lägger dem blufforder och det måste också beivras annars blir det löjligt."

Bruno Salomonsson till Peder Lövgren: Det är precis som du säger! Tråkigt att det är så tyst från Aktiespararna i denna fråga! Det är tyvärr så att det är de riktigt, riktigt stora stora investerarna som kan påverka vilka regler som ska gälla på börsen. Tidigare kunde man se vilka aktörer som agerade köpare respektive säljare. Idag kan man i handeln med aktier bara se en mycket liten bråkdel av omsättningen vilka aktörer som är köpare och vilka som är säljare. Detta är troligen också något som pressats fram av de riktigt, riktigt stora aktörerna. Det här är ytterligare en angelägen fråga för Aktiespararna att engagera sig i ! Men man hör eller läser aldrig något i dessa viktiga frågor. Tror man att man inte kan påverka i dessa spörsmål eller ???????????????

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.