Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-13

Aktier med länskoppling. Boliden. Vitec. Ecoclime. Summering år 2019.

Summering av året 2019. Tre aktier med länskoppling.

I följande företag har jag dragit fördel av länskopplingen genom att besöka årsstämman. Det är värdefullt att få möta och lyssna till ledningen i bolaget. Som närvarande får man både både höra vad som faktakorrekt sägs i styrelserummet, och även tillfälle att känna in det svårformulerade stämningsläge som framkommer i förbigående, utanför de formella förhandlingarna.

Boliden är på väg mot ännu ett år med rejäl extrautdelning. Gruvbolaget gynnas av svag krona och stark dollar. Stark efterfrågan på guld, silver och nickel kompenserar för prisnedgång på koppar och zinkmarknader. Boliden har god möjlighet att infria förhoppningarom produktionsökning i tillväxtgruvorna samt att smältverket ger ökad marginal.

Ecoclime utlovar stabil värme inomhus. Plus eller minus 1,5 grader, året om i alla lokaler oavsett utomhustemperatur. Det ger repetitiva intäkter. Produkterna kan betecknas som unika, utan konkurrens. Planer finns på att byta lista till First North. Kassaflödet är positivt. Den avvaktande fastighetsmarknaden håller tillbaka omsättningsökningen.

Vitec har dubblats i kurs, det senaste året. Stabilitet i verksamheten och återkommande intäkter ger aktieägarna trygghet. Tillväxttakten hos serieförvärvaren motiverar högt aktiepris i förhållande till vinsten. Vitec siktar på att bli en ”utdelningsaristokrat”. Det är en eftertaktansvärd titel på bolag som lyckas öka direktavkastningen minst 25 år på raken.

 

Sammanfattningen har varit publicerad i VK, torsdag 31 oktober. Affärsliv.

Ola Öhman, Aktiespararna Umeå.

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.