Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-28

Är Komatsu ett lönsamt val, för värdeinvesteraren?

Komatsu Ltd. (KMTUY) är börsnoterad och handlas i Japanska Yen.

Värderingen lockar, men lönsamhet och tillväxt hasar nedåt i en lång svag utförslutning.

Komatsu är Japans största tillverkare av anläggningsmaskiner. Produkten är fantastisk, för kunden och ett utomordentligt val för den som önskar en fin förstklassig skogsmaskin, med lätttillgänglig service.

 

P/E-talet:

Direktavkastningen är drygt fyra procent. Priset på aktien i förhållande till vinsten ligger strax under tio. (P/E 9,36). Det är lägre än den genomsnittliga vinstvärderingen för Komatsu. De senaste fem åren, har värderigen i genomsnitt legat på 13,94. Komatsu är alltså lågt värderad i jämförelse med att industriaktier vanligen prissätts till 16 gånger förväntad profit. Aktiepriset kan även sättas i relation till att P/E talet i S&P500 indexet i USA befinner sig på 18,36.

 

PS talet:

Priset på Komatsu i dividerat med försäljning, är goda 0,87. Medelaktien i branchen kostar 3,23 gånger försäljningen.

 

Risken:

Även om Komatsu även torde vara ett beaktansvärt alternativ, för den som söker värdebolag att investera i, så finns fallgropar. Lönsamheten i Komatsu är tveksam, och befinner sig i svagt fallande trend. Under 2020 beräknas minskningen bli 5,6 procent. Av 250 jämförbara industibolag befinner sig Komatsu, bland de tio procent som befinner sig i botten. Det går trögt. Stillaståendet är inget som gör aktieägare entusiastiska eller lockar nya investerare.

 

Möjligheten:

Betänk, att om vinsttrenden skulle vända, i en så kallad ”Turn around”, så kan aktienkursen i Komatsu snabbt att rusa uppåt, från den nuvarande låga värderingen. 

 

För eftertanke:

Till bedömningssvårigheten hör att den japanska aktiemarknaden är komplex och av tradition har fokuserat på andra värden än de vi i väst anser vara betydelsefulla. I Europa anser aktieägaren tex. att räntabiliteten på eget kapital är viktig. I Japan har däremot företagets lönsamhet varit central. Aktieägarna har därmed kommit långt ned i listan på vilka som ska tillfredställas. Saken kan förändras, men det tar tid.

Tokyobörsen hör till de mest exportorienterade och konjunkturkänsliga börserna i världen. De japanska bolagen har hitills gynnats av Kinas exceptionella tillväxt. Men handelskonflikten mellan USA och Kina skapar osäkerhet för de japanska bolagens framtid och oro hos investerarkollektivet.

I Japan finns fyra börsmarknader. Den som vill handla japanska Komatsu (KMTUY), måste kontakta sin mäklare. Kostnaden för courtage uppgår till minst 800 Sv. Kr. Dessutom tillkommer växlingsavgift.

 

Sammantaget:

Komatsu är ett världsledande industriföretag. Produkterna håller hög kvalité, och anläggningsmaskinerna är väldigt konkurrenskraftiga tack vare att den Japanska yenen är lågt värderad.

Lönsamheten, betraktad ur aktieägarsynpunkt, kan betraktas som tveksam. Dock med brasklappen, att om vinsttrenden skulle förbättras så har aktiekursen förutsättning att snabbt att öka, från en låg utgångsvärdering.

Köpare av Komatsuaktien bör vara införstådda med att det finns bolag på börsen, som är mer lättillgängliga och aktieägarvänliga.

Ytterligare information om Komatsu, går att finna på nätet.

 

Ola Öhman, styrelseledamot Umeå

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.