Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-03

Awardit och Komatsu Forest förgyllde välbesökt årsmöte

wysiwyg_image

Lokalavdelningens årsmöte inleddes med presentationer av Awardit och Komatsu Forest. Awardit är en ny bekantskap som är listade på First North sedan 2017, omsätter drygt 300 miljoner kronor och visar god lönsamhet. Bolagets grundare och tidigare VD Niklas Lundqvist presenterade. Han ansvarar nu för Acquisitions and Strategy. Marknaden för lojalitetsprogram leds av USA, GBR och Kanada och är relativt ung och under utveckling i Norden fortfarande. Awardit levde på riskkapital de fyra första åren men har därefter varit lönsamma. Utdelningen har höjts 11 år i rad. Läs Ola Öhmans analys av bolaget på hemsidan. Awardit hanterar drygt 60 lojalitetsprogram med totalt över 10 miljoner medlemmar. Bolaget tillhandahåller teknikplattform och fungerar som clearinghus. Bland kunderna nämndes bl.a. SAS, Scandic Friends, OK Q8, Circle K och SEB. 80% av intäkterna kommer från handel med poängen och den organiska tillväxten låg på 20% för det tredje kvartalet 2019. Bolaget har återkommande och prognosticerbara intäkter i form av uppstartsavgifter, månadsavgifter samt försäljning av poänglösenprodukter och poäng. 

Awardit noterades för att kunna realisera sin förvärvsstrategi och konsolidera marknaden och är nu Nordens största operatör i branschen. Man har tre affärsområden: B2B, B2C samt Förening och hälsa. Niklas påpekade att det tar något år innan effekten av ett förvärv börjar synas i resultatet och flera förvärv är gjorda på senare tid, t.ex. Crossroads (slutet 2018), Retain24 (okt 2019) och Market 2 Member. Rapport kommer 28 februari och större delen av bolagets intäkter kommer i slutet av året.

Komatsu Forest presenterades av Martin Ärlestig som ansvarar för produktion och IT. Komatsu Forest är noterade i Japan men har sitt huvudkontor i Umeå där också en av totalt åtta produktionsenheter finns. Bolaget tillverkar skogsmaskiner och de tre största tillverkarna har 90% av världsmarknaden. Martin benämnde Umeåregionen som ett centrum för skogsmekanisering i världen. Sveriges marknadsandel av skogshanteringen i världen är 7%.

Stora investeringar sker nu i Umeå. En ny produktionsenhet på 40000 m2 planeras som ska ersätta den nuvarande. Produktionen i den nya anläggningen väntas komma igång i december 2020 medan den fristående nya kontorsdelen skall vara inflyttningsklar i december 2021. PEAB är Komatsus huvudentreprenör i bygget. Fördelen med den nya anläggningen är bland annat bättre kompetenssäkring, ökad produktivitet samt förbättrad logistik.

Komatsu inleder nu i samarbete med Umeå Energi ett projekt kallat Framtidens hållbara industri för att bibehålla och öka konkurrenskraften i Umeå-området i framtiden. Man samverkar bl.a. med underleverantörer om utnyttjande av faciliteterna.

Efter fika avslutades kvällen med årsmöte under ledning av ordförande Kjell-Olof Persson. Verksamhetsplanen för 2020 presenterades och närmast i tur är en kvinnoträff i februari. De närvarande uppmanades att sprida information om detta till så många som möjligt. Sista programpunkt var det sedvanliga lotteriet med fina vinster till många vinnare.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.