Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-24

Energiåtervinning var tema på välbesökt Kvinnoträff

Kvinnoträffen inleddes av Ecoclime som erbjuder effektiva system- och servicelösningar för ett bättre inomhusklimat. Bolaget har sitt huvudkontor i Umeå och tillverkningen sker i Vilhelmina. VD Lennart Olofsson, som tidigare grundade Duroc, inledde med att berätta att fastigheter svarar för 40% av den globala energikonsumtionen i världen och att 30% av den globala koldioxidemissionen orsakas av uppvärmning och komfortkyla i fastigheter. Ecoclimes klimatvänliga teknik har därför stor potential. Ecoclimes ebitda-resultat för 2019 blev 8,3 miljoner kronor (2018 10,5) med en omsättning som steg till 88,7 miljoner kronor (72,2) för 2019. Rörelseresultatet EBIT var dock negativt för första gången bl.a. beroende på stora marknadssatsningar. Efter förvärvet av H-gruppen vid årsskiftet räknar man med kraftigt höjd omsättning till 300 miljoner 2020 och 500 miljoner 2021 och man byter lista till First North. Affärsområdet Fastighetsautomation ökar kraftigt och är nu det största affärsområdet i koncernen. En konkurrensfördel för Ecoclime är att installationerna kan göras både i nya och befintliga innertak. Ecoclime skapar ett cirkulärt energisystem som återvinner 85% av energiförbrukningen i fastigheten. För en fastighet på 40-50 lägenheter kostar det 1,5 miljoner kronor att investera i systemet. På en fråga om patentskyddet svarade Lennart Olofsson att man har patent på inomhussytem i Sverige och har sökt på spillvärmeåtervinning men att man även har patent på produkter som ingår vilket ger ett visst skydd. Ecoclime vill fortsätta att göra fler förvärv och strategin är att köpa bolag  med kunder som är strategiskt intressanta för Ecoclime.

Swedbanks Therese Wiklund är ledare för projektet "Ung ekonomi" i Swedbank. Hon föreläser om ekonomi för eleverna på högstadium och i gymnasieskolor. Aktiviteten var hög under 2019 och hon hann föreläsa för 63600 elever under året. Efter informationen om projektet berättade hon om Swedbanks syn på dagsläget på de finansiella marknaderna. Hon betonade att det behövs långsiktighet på aktiemarknaden och att Coronaviruset oroar, men att det finns fog för en viss optimism på grund av att den politiska oron lättat och konjunkturutvecklingen är relativt positiv. Swedbank rekommenderar därför avvaktande övervikt i aktier och undervikt på räntemarknaden samt beträffande Krediter en övervikt för high yield framför investmentgrade. För de geografiska marknaderna har man neutral vikt på samtliga i ett globalt index. Therese Wiklund berättade därefter om digital ekonomi och  hur Swedbank strävar efter att öka kunskapen inom det digitala området. Hon framhöll också att det inte bara är äldre som ställer frågor inom området. Hon gav oss även värdefulla råd om hur man ökar den digitala säkerheten, bland annat genom att aldrig använda BankID på andras uppmaning och att alltid anmäla till polisen vid misstänkta bedrägeriförsök. Vi fick värdefulla upplysningar om hur bedragare går till väga när dom genomför sina bedrägerier. Hon visade också Swedbanks öppna hemsida Aktiellt och visade bankens aktuella Fokusportfölj.

Efter fikapausen fick vi lyssna på Swedish Sterlings kommunikationschef och IR-ansvarige Sven Ljungberg. Swedish Sterling är ett ganska nytt bolag som grundades 2008 och omsättningen är låg . Bolaget är noterat på NGM Nordic och har en unik metod för energiåtervinning och kraftigt minskade koldioxidutsläpp, där restgaser från industriella processer omvandlas till elektricitet med hög verkningsgrad. Tekniken baseras på Sterlingmotorn som bland annat finns i ubåtar. En containerbaserad lösning,PWR BLOK,  lanserades 2017 som uppges vara nästan dubbelt så effektiv som konkurrerande energikällor enligt Lloyds undersökning och är t.ex. dubbelt så effektiv som solpaneler. PWR BLOK uppges ha lång livslängd, lite servicebehov och är framför allt okänslig för bränslekvalitén. Man inriktar sig till att börja med på ferrochromeindustrin och första marknad är Sydafrika. Bolaget väntar sig att nå break-even vid 25 sålda PWR BLOK. En PWR BLOK kostar 500000 Euro och har en livslängd på 25 år med en uppgiven pay-offtid på 3 år. I december skrevs ett exklusivitetsavtal med branschjätten Glencore om en avsiktsförklaring att köpa 25 PWR BLOK vilket Sven Ljungberg ansåg vara en viktig kvalitetsstämpel och öppna dörrar för framtida försäljning.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.