Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-22

Givande fondkväll med intressant paneldiskussion

wysiwyg_image

Höstens fondträff med IKC Fonder, Kavaljer Fonder och TIN Fonder, som besöktes av drygt 60 åhörare, gav många intressanta perspektiv på fondsparande. Den avslutande paneldiskussionen där fondrepresentanterna diskuterade och svarade på publikfrågor blev utan tvekan mycket uppskattad av åhörarna.

Kvällen inleddes med en genomgång av marknadsläget. Det finns orosmoment i marknaden men IMF:s prognos pekar på avmattning men inte recession. Bolagen är väl kapitaliserade och väntas ge goda utdelningar. Begreppet TINA (There is no alternative) är centralt för läget på aktiemarknaden, i synnerhet när nu räntorna på 10-åriga statsobligationer faller i USA.

Försäljningschef Tobias Olsson, IKC Fonder, presenterade därefter IKC Avkastningsfond som är en företagsobligationsfond som placerar främst i Sverige och till viss del i Norden. Fonden har haft 84 positiva månader sedan 2014 och har utnämnts till Nordens bästa avkastningsfond av Morningstar. 35,5% av kapitalet är placerat i Fastighet och Bygg med Klövern som största emittent. Fondens målsättning är att skapa en jämn och stabil avkastning. Förvaltad volym är ca 2 miljarder kronor. Det är lite mindre än en stor fond vilket han ansåg vara lagom och ge en fördel visavi stora fonder.

Kavaljer Fonder representerades av Jan Ove Sundgren. Kavaljer Fonder grundades 2013 av den rutinerade duon Peter Lindwall och Håkan Thelander. Till att börja med sysslade fonden med diskretionär portföljförvaltning men förvaltar sedan ett år tillbaka fonden Kavaljer Quality Focus. Det är en aktiv aktiefond som letar bolag som växer med lönsamhet, har beprövad affärsmodell och stabila marginaler. Bland större innehav kan nämnas Volvo, ITAB, New Wave, Atlas Copco, Dometic, Essity och Thule. Fonden vill hitta bolag i ett tidigt skede och har därför 1/3 av kapitalet i bolag med börsvärde som är mindre än 5 miljarder. Som exempel på sådana bolag där man även är stora ägare nämndes Systemair och Bahnhof.

TIN Fonder genom Tomas Lundmark avslutade presentationerna. TIN står för Teknik+Innovation+Norden. Fondens grundare är de väl meriterade namnen Erik Sprinchorn och Carl Armfelt som har levererat 25% årlig avkastning sedan 2007 i Swedbanks teknikfond. TIN Fonder skall investera i teknik, hälsa och digitala varumärken och vill ta en ledarposition i att investera i innovativa bolag i Norden. Första fonden Core Ny Teknik placerar i små och medelstora innovativa bolag inom teknik och hälsa och har 40-60 bolag i portföljen. Man är mycket aktiva och träffar ca 400 bolag per år eftersom man anser att det är väsentligt att förstå affären. Bland största innehav finns Volvo, Novo Nordisk, Evolution Gaming, THQ (Embracer numera), Sobi, Stillfront, Paradox och Biogaia. Man är ankarinvesterare i Mentice som gör simuleringsutrustning för operationer via ljumsken, har 50% marknadandel globalt och vill växa 30-40% årligen. Xero Ltd från Nya Zeeland som är en konkurrent till Fortnox anses också vara en intressant placering.

Vid den avslutande paneldiskussionen framkom blnd annat att förvaltaren är en nyckelperson för fondbolaget och placeraren när man skall välja fond. Man vill ha bra personer med god historik som gör sitt bästa oavsett arbetsgivare och har mod att gå emot marknaden ibland. Panelen lockas av det mindre formatet och anser att entreprenörskänslan är viktig. Många intressanta placeringar kan hittas i mindre bolag som inte analyseras tillräckligt. Man diskuterade även likviditetsrisken vid försäljningar av mindre bolag. Likvida bolag säljs först ifall ett större utflöde skulle uppstå.

Kvällens aktörer fick en kraftig applåd som avslutning och många fina vinster lottades ut vid kvällens lotteri.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.