Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

Goda utsikter för Boliden

wysiwyg_image

Bolidens IR-director Olof Grenmark kom på ett efterlängtat besök och han presenterade en ljus syn på Bolidens närmaste framtid.  Han började med att berätta allmänt om Boliden som har c:a 6000 anställda och produktionsenheter i Sverige, Norge, Finland och Irland. Rörelseresultatet EBIT var c:a 6 mdSEK för 2019. Boliden står sig bra i konkurrensen. Produktiviteten är mycket hög främst i Aitik och Garpenberg där stora investeringar är gjorda på senare tid som ökar livslängden och rörelseresultatet.

Boliden har en hög grad av självförsörjning på zink och 40-45% på koppar. Boliden har ingen dominerande ägare utan störste ägare är en amerikansk pensionsfond som äger 5% i bolaget. Boliden är främst exponerade i USD men valutasäkrar bara i undantagsfall, t.ex. vid större investeringar. Hittills har man klarat corona väl och har inte förändrat sin affärsmodell på grund av pandemin. Det ekonomiska läget är gott och man har c:a 1 miljard i extra rörelsekapital som kan frigöras vid behov. Man delar ut en tredjedel av nettovinsten och tangerar nu nivån för extra utdelning till aktieägarna.

Utsikterna är goda för nickel och koppar som behövs vid batteriframställning. Kobolt har också blivit en viktig metall både nu och i framtiden för Boliden.

Boliden satsar 500 miljoner per år i prospektering och man har hittat en stor malmkropp i Tara men vet inte ännu hur stor den är. Den kan bli en ny Garpenberg  men inget investeringsbeslut är taget ännu.

 

Kvällen avslutades efter kaffe och smörgås med att vår egen Ola Öhman presenterade sin analys av Boliden, vilket var uppskattat av de närvarande. 

Boliden gästade oss vid vår aktieträff den 23 september och såg ljust på den närmaste framtiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.