Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-13

Vitec vinnande växare.

13dec2019

Vitec kostar nu 168 kr per aktie.

Vitec står på "två ben". Dels har man repetitiva intäkter, abbonemangsavgifter från tidigare kunder. De innebär att programvaruföretaget inte hela tiden behöver hitta nya kunder. Så länge Umeåföretaget har kvar dem så får moderbolaget löpande in pengar. Summan av återkommande inkomster motsvarar ungefär 80 procent av årsresultatet. Till detta kommer intäkter från olika betaltjänster. Sammantaget innebär det att när året startar, så har Vitec i stort sett säkrat fjolårsvinsten.

Tillväxt sker varje gång Vitec gör ett förvärv. För närvarande har den varit ca 18 procent per år. Det trevliga är att vinsten har ökat med ca 25 procent per år. Detta har gällt, tämligen stabilt det senaste deceniet.

Den som har svårt för att läsa årsredovisningen, där detta uttryckligen står, kan med fördel titta på utdelningen. Vitec har kunnat öka den i kronor räknat, varje år sedan början av 2000 talet. Den är inte så stor, sett till procent av aktiekursen, men ökningen innebär att Vitec är på god väg att erhålla den ärovärda titeln av att vara "utdelningsaristokrat". För att kallas så har man årligen höjt direktavkastningen i tjugofem år.  I Amerika finns drygt trettio sådana företag, men i Sverige har ännu inget nått målet. Snart kommer dock två fastighetsbolag, Hufvudstaden och Castellum, dit, om de fortsätter sin lönsama intäktsresa.

Vitec ligger alltså på god tredjeplacering, i bakhasorna på dessa.

Igår gjorde Vitec ytterligare ett bolagsförvärv. Det påverkade ganska omgående aktiekursen.

 

VITEC

KÖPER FINLÄNDSKT PROGRAMVARUBOLAG, VÄNTAD OMS 19 MLN KR (Direkt)

2019-12-12 09:39

 

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vitec Software har förvärvat det finländska programvarubolaget M&V Software. Bolagets förväntade omsättning för 2019 uppgår till 19,0 miljoner kronor med ett justerat ebitda-resultat om 4,6 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

M&V Softwares produkter riktar sig till kyrkoverksamhet i Finland. Bolaget har 15 anställda.

"Betalning sker kontant. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie för Vitec", skriver Vitec.

........................................................

Ola Öhman, aktiespararna Umeå

.........................................................

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.