Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-09

Aktiespararnas Vårresa till Volvo Och Jula 2019-05-06

Aktiespararnas Vårresa

Måndagen den 6 maj ordnade Aktiespararna i Vänersborg en studieresa till Volvo AB i Skövde och Jula AB med huvudkontor/ centrallager i Skara.

Resan gick först till Volvo AB i Skövde där vi fick en presentation av koncernen av Martin Anderström/ Finansdirektör. Vi fick sedan en guidad visning av motorfabrikens gjuteri, bearbetnings och monteringsavdelningar. I Skövde tillverkas Volvos båda tyngsta motormodeller D13 och D16 som används i lastbilar, entreprenadmaskiner och båtar. Totalt tillverkades 114 000 motorer av de båda typerna under 2018. Här sker även tillverkning av cylinderhuvuden, 230 000 tillverkades under 2018 som levereras till Volvos fabriker utomlands. Tillverkningen och montering är i mycket hög grad automatiserad och sköts mestadels av robotar från ABB. 

Antalet anställda är idag ca 3100 i Skövdes motorfabrik (Volvo Powertrain).

Sedan gick färden till Skara för en god lunch på Jula Hotell & Restaurang. Där fick vi även chans att besöka konstutställningen där många fina verk av bland annat  Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson kunde beskådas. 

Efter lunch var det dags att besöka Jula. Magnus Ljung/ Kommunikationschef mötte upp oss och vi fick en presentation av företaget som avslutades med en visning av kontor och centrallagret som är en av nordens största lagerbyggnader på 150 000 m2 (motsvarande 30 fotbollsplaner). I lagret cirkulerar ca 160 truckar samtidigt och man får lätt en ”bikupe känsla” av organiserat kaos, men all truckkörning är mycket välplanerad och strukturerad. 

Jula startades 1979 och har idag 99 varuhus etablerade i Sverige, Norge och Polen. 

En omsättning på 7 miljarder SEK under 2018 och 3000 medarbetare. 

Företaget ägs idag av Karl-Johan Blank

Under resan hemresan informerade ordförande Michael Johansson om höstens program, samt uppmanade oss att boka in den 4 maj för kommande vårresa 2020. (Naturligtvis första måndagen i Maj)

wysiwyg_image

Volvos D16 motor, Rak 6 cylindrig motor på 16,1 liter, effekt  550-750 hk

wysiwyg_image

Liten del av Julas kontor och lager                                

wysiwyg_image

Presentation av Volvo koncernen