Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-04-08

Referat, Aktieträff med Addtech och Företagsfinansiering Fyrstad i Vänersborg 2022-04-04

Träffen inleddes med en genomgång av vårens planerade aktieträffar av ordförande Michael Johansson.

Sedan var det dags för Addtech AB som presenterades av Per Lundblad, Business Area Manager.

Addtech är en svensk börsnoterad tekniklösningskoncern. Verksamheten består av 5 affärsområden med 140 självständiga koncernbolag med ca 3000 anställda som säljer högteknologiska produkter och lösningar till kunder inom framför allt tillverkande industri och infrastruktur – med fokus på långsiktig hållbar tillväxt. Bolagen drivs självständigt med stor frihet under ansvar. Vi anser att de klokaste besluten fattas nära kunden och att frihet under ansvar är det bästa sättet att driva vår verksamhet berättar Per.

Moderbolaget Addtechs roll är att bidra med gemensamma funktioner och verktyg för att i möjligaste mån underlätta för bolagen att fokusera på sin affär och sina kunder. Addtech Academy är en affärsskola och viktig plattform för oss där syftet är att sprida företagskulturen samt utbilda, träna och motivera personalen till att bli engagerade, framgångsrika medarbetare. Moderbolaget har ca 35 anställda och någon av dessa finns alltid representerade i styrelserna för de 140 koncernbolagen.     Vi ställer tre grundläggande krav på alla bolag inom koncernen: Vinsttillväxt >15%, Lönsamhet R/RK >45% samt Hållbar utveckling fortsätter Per.

Förvärv är en viktig del i Addtechs affärsidé, vi söker bolag inom ett värdespann av 10-500 miljoner SEK, med bra lönsamhet och tillväxtpotential, högt kunskaps- och teknikinnehåll och vi gör ca 10-15 förvärv/ år avslutar Per.

Kvällen fortsatte med Företagsfinansiering Fyrstad AB som presenterades av Mats Ekberg, VD 

Företagsfinansiering Fyrstad AB startades 1999 och har projektlett drygt 50 noteringar på Aktietorget numera Spotlight och genomfört ett stort antal förtagsemissioner för noterade bolag och sedan 2008 har jag arbetat heltid med att hjälpa bolag att bli noterade, det brukar bli ett par noteringar om året och jag kallar dessa bolag för förhoppningsbolag berättar Mats. 

Aktiemarknaden i Sverige består av reglerade marknadsplatser såsom Nasdaq OMX och NGM samt oreglerade marknadsplatser som First North, Spotlight (aktietorget) och Nordic MTF. Generellt för dessa förhoppningsbolag på den oreglerade marknaden att etablera sig är att det tar längre tid än man tänkt sig och att det kostar mer än planerat. Sverige har en unik marknad för mindre bolag att etablera sig, möjligen kan USA ge samma möjligheter. Om vi generaliserar så av 10 förhoppnings-bolag brukar 1-2 lyckas bra, 3 klarar sig hyggligt och 5-6 ”hankar” sig fram fortsätter Mats. 

Att investera i förhoppningsbolag kräver god kunskap, riskspridning och att vara långsiktig, med andra ord om man följer Aktiespararnas 7 Gyllene regler har man bra chanser att lyckas. Några bolag som jag tycker ser intressanta ut att investera i är Plejd AB, Eat Good AB, Ecorub AB samt Smart High Tech AB (SHT). Min erfarenhet är att man ska akta sig för att investera i förhoppningsbolag som startas upp av ”gamla gubbar” avslutar Mats med glimten i ögat.

Kvällen avslutades med kaffe och fralla samt utlottning av några olika böcker och lite andra priser.

wysiwyg_image

Bild: Per Lundblad Addtech, Michael Johansson Aktiespararna, Mats Ekberg Företagsfinansiering