Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-06

Referat Aktieträff med Azelio och Systemair i Vänersborg 2019-10-28

wysiwyg_image

Referat Aktieträff med Azelio och Systemair i Vänersborg 2019-10-28

Kvällen inleddes med Azelio AB som presenterades av VD/ Jonas Eklind.

Azelio AB  grundades 2008  och är ett företag från Västsverige med huvudkontor i Göteborg, som erbjuder ett system med Stirlingbaserad elproduktion med solen som värmekälla och med en unik lösning för termisk energilagring, där en aluminiumlegering används och hettas upp till smält form så kallad ”fasövergång”.  Företaget är sedan 2018 noterat på Stockholm First North och har ca 100 medarbetare.

 

Azelios teknologi för termisk energilagring med hållbar elproduktion har breddats från lagring av koncentrerad termisk solenergi till att även kunna ladda lagret med hjälp av el från exempelvis sol-celler och vindkraft. Vi håller just nu på att testa systemet i ett verifikationsprojekt i Marocko som avslutas i år.  Den nya möjligheten har medfört att kvalificerade kundförfrågningar nu är uppe i          3 900 MW. Vilket motsvarar ett värde på 170 miljarder SEK i förfrågningar berättar Jonas.

 

Vi erbjuder förnybar el dygnet runt, som produceras nära konsumenten och görs tillgänglig för många människor där elnäten är dåliga eller obefintliga. Marknaden är inriktad på att vara belägen i solbältets regioner runt om i världen med fokus på MENA-regionen(Mellanöstern och Nordafrika) och Kina fortsätter Jonas.

 

Företaget befinner sig för närvarande i en omfattande expansionsfas, hitta nya partners och etablera närvaro över hela världen och kommersiella projekt kommer att påbörjas under 2020, en nyemission är planerad i december 2019 på 350 miljoner SEK avslutar Jonas.    

 

Kvällen fortsatte med Systemair AB som presenteras av fd. Vice VD Marketing-Asia/ Håkan Lenjesson 

Systemair AB grundades 1974 i Skinnskatteberg, med en banbrytande produktidé, den runda kanalfläkten, vilket gjorde installationen mycket enklare. Vårt sortiment har vuxit kraftigt till att omfatta ventilationsaggregat, produkter för luftdistribution, luftkonditionering, luftridåer och värmeprodukter berättar Håkan. 

Systemairs produkter återfinns i alla typer av fastigheter och anläggningar, till exempel bostäder, kontor, industrier, datahallar, sjukhus, parkeringshus, tunnelbanor och vägtunnlar. Bolaget är sedan 2007 noterat på Stockholm Mid Cap och har inom koncernen 75 bolag med 6 200 medarbetare.           Vi bedriver verksamhet i 50 länder i Europa, Nord- och Sydamerika, Mellanöstern, Asien och Afrika fortsätter Håkan. 

Nettoomsättningen 2018/19 för koncernen som helhet ökade med 14 procent till 8 326 Mkr och rörelseresultat uppgick till 528 Mkr, vilket innebär en rörelsemarginal på 6,3 procent.

Förvärv är en viktig strategi för oss för att skapa tillväxt, vi är noggranna när vi gör förvärv. En tydlig logik och ett positivt bidrag till verksamheten från dag ett, är kriterier som är viktiga för oss. Afrika och Asien är marknader som vi kommer att satsa på framöver avslutar Håkan.

Kvällen avslutades med kaffe och fralla samt utlottning av reklamprylar som de inbjudna företagen hade med sig.

 

bild: Jonas Eklind Azelio AB, Håkan Lenjesson Systemair AB, Michael Johansson Aktiespararna