Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-09

2CureX incitamentprogram ska göra att bolaget ökar tillväxten, men då behövs beslut på denna extrastämma

Bolaget är idag verksamma inom cancerbehandling och tillhandahåller bolaget olika verktyg som används av läkare vid behandlingar för att mäta effekt och resistens hos cancerläkemedel på patientens egna cancerceller. Nu vill styrelsen att styrelseledamöterna; Nils Brünner, Camilla Huse Bondesson och Michael Lutz får rätt att teckna 40 000 teckningsoptioner vardera. Enligt det utsända materialet inför bolagsstämman så vill de att styrelseledamöterna ska ta göra att ”bolaget når bästa möjliga affärs- och värdemässiga utveckling”.  Det finns inga garantier att detta uppnås, men vi får se om detta blir genomförbart på sikt för 2CureX.

Dagens extrastämma på torsdagen 5 november höll till på PWC lokaler i Malmö som självklart var ordentligt Corona säkrat med både munskydd och handsprit. Det positiva var att båda VD Ole Thastrup och storägaren Grith Hagel själv hade munskydd för att skydda aktieägarna under stämman. Även vi från Aktiespararna följde samma mönster. Trots detta dök inga ytterligare aktieägare utöver oss från Aktiespararna, vilket tyder på att många följer de rekommendationer som finns i Skåne just nu.

Hursomhelst startade stämman fem minuter efter utsatt tid, eftersom en aktieägare saknades, men aldrig kom. Det innebar var stämman glesbefolkad och ska påtalas att ordförande bolaget var på länk i Microsoft Teams, så VD Ole Thastrup var ordförande på stämman denna dag.

Punkterna avklarades relativt fort tanke antalet eftersom det handlade endast om en viktig punkt d.v.s. utställande av teckningsoptioner. Vi från Aktiespararna undrade varför inte detta beslut togs på den ordinarie stämman den 28 maj 2020. VD:n förklarade att det berodde på att Nils Brünner och Michael Lutz ej var invalda vi det tillfället. När det gäller utspädning så beräknas den endast bli 0,8% av det totala antalet aktier och röster i bolaget om programmet utnyttjas fullt ut. Även när vi tar hänsyn utestående program blir utspädningen endast 2,11%. Vi från Aktiespararna ansåg detta var bra att inte utöka utspädningen för nuvarande aktieägare.

Innan stämman avslutades så undrade vi också varför inte fler potentiella aktieägare varit mer intresserade av 2CureX verksamhet, tanke på blandade kursutvecklingen sedan augusti 2008. VD:n menade då bolaget har förberett oss under ganska lång tid, men är klara nu för lansering nu. Det innebär när detta verkligen börjar synas under kommande år, så är vi förhoppningsfulla speciellt under 2021. Därefter avslutade stämman efter cirka 25 minuter som den korta stämman tog att avverka denna eftermiddag.

Nu får tiden utvisa om bolaget lyckas kommersialisering av IndiTreat strategi och incitamentprogrammet hjälper till att påverka utfallet.

Författare och bevakare: Joakim Sandström

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.