Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-03

500 bussar ut - 500 in- rapport från Nobinas årsstämma

Det nordiska bussåkeriet Nobina förlorade förra året kontraktskörningar omfattande c:a 500 bussar, men samtidigt vann man andra kontrakt på ungefär lika många. Bolaget är inte konjunkturkänsligt, hävdade vd Magnus Rosén vid årsstämman på onsdagen, däremot migrationskänsligt - det kostar mycket pengar att flytta alla bussar när man förlorat en kund och vunnit en ungefär lika stor någon annanstans. Personalen är man tvungen att ta över från den förre utföraren samtidigt som man är skyldig att behålla sina anställda när man blir av med uppdraget, de flesta vill dock stanna kvar på orten så detta är inget större problem för Nobina.

Omsorgsresor och bussar utan förare

En lönsam affär för Nobina är att köra ersättningsbussar när tågen står stilla. Man har inga planer på att själva ge sig på persontransporter på järnväg, "Vi kör bara på gummihjul". Under 2018 köptes Samtrans som kör omsorgsresor i Stockholm, den verksamheten avser man att expandera till andra delar av Sverige. Förarlösa bussar ligger i tiden, nu kör man tre stycken i Barkarby och fler blir det framöver på andra ställen i landet.

Landsortstrafik

Det olönsamma bussbolaget Swebus lyckades man förra året sälja till tyska FlixBus. "De kör Stockholm - Malmö för 150:- medan det kostar 100:- att åka de fyra milen härifrån till Arlanda, det förstår alla att 150:- för 60 mil inte kan löna sig."

För att optimera körningarna i glesbygd kommer man snart att införa anropsstyrd trafik så att man inte kör med stora bussar när efterfrågan är liten, Blidö är ett exempel där man blir tvungen att ringa och avisera sin resa i förväg.

Nej till riktade kontantemissioner!

Styrelsen begärde ett bemyndigande för att kunna sälja aktier till sådana som inte är aktieägare, det röstar Aktiespararna alltid emot eftersom vi anser att det är de befintliga ägarna som i första hand ska erbjudas att delta när bolagen behöver ta in pengar. Efter stämman kom Nobinas revisor Michael Bengtsson fram till vårt ombud och ville diskutera frågan och när diskussionen var över lovade revisorn att han ska se till att ett sådant förslag inte läggs fram nästa år.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.