Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

AAK: SPARÅTGÄRDER MED EFFEKT 150 MLN KR/ÅR, KOSTN 200 MLN KR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den pågående coronapandemin fortsätter att påverka specialfettbolaget AAK, som nu aviserar besparingsåtgärder.

AAL har tidigare kommunicerat att coronaviruspandemin resulterat i en minskad efterfrågan och en negativ inverkan på lönsamheten inom de flesta industrier som bolaget levererar till. I slutet av april meddelades att osäkerheten väsentligt väntas påverka lönsamheten.

"Som svar på detta optimerar vi vår kostnadsbas inom berörda segment utan att äventyra den långsiktiga kapaciteten och de strategiska initiativen", skriver AAK, som nu ska spara 150 miljoner per år med full årstakt under andra halvåret 2021.

"Trots coronapandemins påverkan på kort till medellång sikt ser vi i nuläget ingen anledning att justera vår uppfattning om de starka och gynnsamma underliggande trenderna på våra marknader och vi fortsätter därför att vara försiktigt optimistiska inför framtiden", säger vd Johan Westman.

Strukturåtgärderna inkluderar jämförelsestörande kostnader på cirka 200 miljoner kronor, vilka kommer att redovisas i rörelseresultatet för det andra kvartalet 2020. Cirka 35-40 procent förväntas påverka kassaflödet.

"De planerade åtgärderna, som huvudsakligen omfattar reducering av arbetstillfällen globalt och inköpsoptimeringar, är helt i linje med vår strategiska inriktning för att optimera bagerisegmentet, mejerisegmentet samt Foodservice och kommer samtidigt att finansiera strategiska investeringar inom exempelvis segmentet för växtbaserade livsmedel", säger Johan Westman.

AAK kommer även att rapportera en jämförelsestörande intäkt om 200-225 miljoner kronor hänförlig till en optimering av koncernens kapitalstruktur. Den kommer inte att påverka kassaflödet.

Bolagets aktie steg något kort efter beskedet och var upp 0,5 procent för dagen strax efter klockan 13.30.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.