Du är här

2017-09-07

ABB-vd:n tror på stark utveckling

ABB:s vd Ulrich Spiesshofer tror att det andra halvåret i år kommer att gå bättre än det första, efter ett oväntat svagt andra kvartal.

Det sade han vid onsdagens "Innovation & Technology Day" i Detroit, enligt ett referat från Barclays (ABB-rekommendation: övervikt).

"Som väntat lämnades inga nya siffror, men vd:n uppgav att det andra halvåret bör gå bättre efter hacket i det andra kvartalet. År 2018 kommer att bli det första året i ABB:s 'new normal', med återgång till tillväxt för både omsättning och nettoresultat", skriver banken i en kommentar publicerad på torsdagen.

Ulrich Spiesshofer förutspådde även att hälften av ABB:s slutmarknader - de som ligger närmast konsumenterna - kommer att växa med cirka 3 procent per år fram till år 2020, och att den återstående hälften kommer att växa med 0-3 procent.

Temat för dagen, där cirka en tredjedel av ABB:s aktieägare närvarade enligt Barclays, var digitalisering och mjukvara, och huvudbudskapet ABB försökte få fram var enligt banken inte är frånsprungna av konkurrenterna inom digitalisering och mjukvara, och att några större förvärv inom dessa områden inte är nödvändiga för att kunna leverera vad kunderna efterfrågar.

Målet för ABB:s robotverksamhet är att överta ledarpositionen från nuvarande marknadsledaren Fanuc (ABB är tvåa). Detta ska nås inte genom prissänkningar, utan genom att utnyttja branschspecifika lösningar och ABB:s egen mjukvara "Robot Studio". En fördel är enligt bolaget även dess stora servicenätverk.

Några mått på hur stora synergierna kan bli mellan ABB och dess senaste större förvärv, automationsföretaget B&R, kan bli lämnades till Barclays besvikelse inte.

ABB-aktien backade 3 procent på rapportdagen den 20 juli, efter en rapport med dubbelt så stor minskning i rörelseresultatet, 7 procent eller omkring 80 miljoner dollar, som väntat under april-juni. Även omsättningen backade mer än väntat.

Under onsdagseftermiddagen, medan mötet i Detroit pågick, fick aktien dock viss fart och slutade som vinnare i Stockholmsbörsens OMXS30-index med en uppgång på 0,6 procent. På torsdagsförmiddagen utvecklades kursen ungefär som index, plus 0,3-0,4 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.