Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-17

ÅF Pöyry-affären kritiserad för att gynna storägare

wysiwyg_image

ÅF-stämman krattade manegen för ett samgående med finländska Pöyry mot bakgrund av budet som ÅF lagt på ingenjörs- och konsultbolaget. Styrelsen fick stämmans tillåtelse att rikta en emission till fyra av Pöyrys större ägare. Särbehandlingen av storägarna ifrågasattes av Aktiespararna.

Att vissa storägare i Pöyry, på toppen av det kontanta budet, ska erbjudas teckna en riktad emission i ÅF, vilket i sin tur medför rätt att teckna ÅF:s kommande företrädesemission (där emissionskursen måste tros vara rabatterad relativt börskursen), kan anses stå i kontrast till själva poängen med offentliga bud, nämligen att samma villkor ska erbjudas samtliga aktieägare.

Det menade Aktiespararna som poängterade vikten av att ÅF:s styrelse försäkrar sig om att affären görs i enlighet med de regler som gäller vid offentliga bud.

Aktiespararna undrade om styrelsen var säkra på att särbehandlingen av storägarna inte skulle kunna få till följd att ÅF tvingas höja kontantbudet till de Pöyry-ägare som ej tillåts teckna i den riktade emissionen.

ÅF:s svar till Aktiespararna var att ÅF hade använt sig av finländsk expertis och att affären var godkänd av den finländska finansinspektionen.

Aktiespararna markerade kraftfullt i replik att sådana budupplägg där mindre aktieägare får sämre budvillkor än storägarna inte är önskvärda.

I övrigt röstades stämmoförslagen igenom, ett efter ett, utan att någon nämnvärd kritik framfördes.

Vd Jonas Gustavsson målade i sitt stämmoanförande, med stora penseldrag, upp en övergripande bild av Pöyry-affären där de strategiska fördelarna framhölls mycket noga. Vd kallade affären ett plattformsförvärv. Genom att ÅF Pöyry får 19 miljarder i omsättning, så kan det slåss med de stora konsultbolagen, menade han.

Aktiespararna ville veta hur förvärvskalkylen såg ut i ett treårsperspektiv givet att synergierna hade meddelats uppgå till 180 miljoner kronor, vilket kan sättas i relation till budpremien på cirka 2 miljarder svenska kronor i det pågående kontantbudet på Pöyry.

ÅF:s ledning försäkrade att köpet av Pöyry går att räkna hem redan under de första åren.

Därtill underströk ledningen att ÅF-aktien hade haft en högre värdering än Pöyry-aktien vid tidpunkten då budet lades. Enligt ÅF-ledningen så var, inräknat budpremien, ÅF och Pöyrys värderingsmultipel densamma.

ÅF:s chefer pekade också på att affären med Pöyry inrymmer stora top-line synergier utöver de kostnadssynergier på 180 miljoner kronor som aviserats.

Top-line synergierna har emellertid ÅF valt att inte kvantifiera publikt.

Författare och bevakare: Åsa Wesshagen

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.