Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-13

”Affärsmodellen för bostadsbyggare håller inte”

wysiwyg_image

Peter Malmqvist uppger för Dagens Nyheter att han är skeptisk till bostadsbyggarnas metoder för att sälja nyproducerade bostäder. Bostadsbolagen riskerar nyemissioner och sammanslagningar som kommer ge dem minskad makt.

– Affärsidén kräver en stabilt uppåtgående marknad för att fungera, säger Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna till Dagens Nyheter.

Bostadsbyggaren SSM har hamnat i blåsväder och har fått 49 stämningar mot sig av tänkta köpare, varav fem av dem som redan har köpt och vill häva sina kontrakt. Stämningarna är riktade mot bostadsrättsföreningen som SSM kontrollerar. Det skakar flertalet av bostadsbyggarna i Stockholm.

Se även: Aktiespararnas chefjurist om Swedbank

Peter Malmqvist har intresserat sig för bostadsmarknaden och menar att den stora risken läggs över på köparna. Han menar att du betalar mycket pengar för en bostad innan du vet värdet av det du köper.

– Det är en väldigt stor risk en enskild individ tar när den tecknar ett fast kontrakt som säger att inom två-tre år ska personen betala ut en stor summa pengar, säger han.

Modellen som bostadsbyggarna arbetar med innebär att köparen ska börja betala innan bygget har påbörjats, en första förhållandevis liten summa som växer. Precis innan köparen får tillgång till bostaden ska hela beloppet betalas utan vetskapen om värdet.

– Det är det här fasta åtagandet som köparen gör som inte alls fungerar i en osäker marknad, menar Malmqvist.

Läs också: Analytikern trycker på köpknappen

Peter Malmqvist målar upp ett typexempel, köparen går med på att köpa en bostad för 6 miljoner kronor men är bara värd 5,5 miljoner kronor när den är färdigbyggd. Om du måste sälja bostaden för 4,5 miljoner kronor får du bara 3,7 miljoner kronor tillbaka.

Författare Redaktionen