Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-09

Affärsvärlden: ”För hög risk – avstå storbanken”

wysiwyg_image

Köp AOJ men vänta med SEB och Beijer Alma. De råden ger Affärsvärlden i sin senaste utgåva.

Affärsvärlden rekommenderar att köpa aktier i Brødrene A&O Johansen (AOJ), en dansk grossist med verksamhet inom VVS, el, verktyg, VA och vattenförsörjning.

Tidningen skriver att bolaget är "en välskött och felprissatt spelbricka i den fortsatta konsolideringen och e-handelsomställningen av nordisk bygg- och VSS-grossistmarknad."

"Affärsvärlden ser rörelsemarginalen nå över 5 procent i år och bromsa in till 4 procent 2020. Därefter bör den etablera sig över 6 procent från 2021, då AOJ även bör klara av sina 6-procentsmål för vinst före skatt och kassaflöde från löpande verksamhet (som andel av omsättningen)", heter det i analysen.

Affärsvärlden påpekar emellertid att den tredje generationen i grundarfamiljen kontrollerar rösterna via onoterade stamaktier.

"Huvudrisken är stamaktiernas nära fullständiga makt över styrelsen, och därmed bolagets skötsel", påpekas av tidningen.

Riktkursen är 500 danska kronor.

Tidigare under onsdagen blev det känt att Affärsvärldens särskilda analystjänst Analys+ rekommenderar köp i polymertillverkaren Hexpol.

För storbanken SEB blir rådet i stället att vänta. Affärsvärlden menar förvisso att ett p/e-tal på 10 innebär en "attraktiv" värdering. Tidningen anser dock att uppsidan i vinsttillväxt och aktiekurs ser "begränsad ut" och att penningtvättsrisken är tillräckligt hög för att köpknappen ska avstås.

Rekommendationen vänta anges även för industrigruppen Beijer Alma. Enligt tidningen pekade rapporten för årets första kvartal i "dyster" riktning. Tidningen slår emellertid fast att Beijer Alma är ett "kvalitetsbolag" för den långa portföljen men att värderingen i kombination med osäker utveckling beträffande efterfrågan gör ett köp svårmotiverat kring dagens kursnivåer.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.