Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

AFRICA ENERGY: KATALYSATORER FÖRSVINNER KORT SIKT – PARETO (NY)

(Lägger till: kommentar från Carnegie, efter femte stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Africa Energy stött på gaskondensatfynd vid Luiperd, som var klart större än vid Brulpadda, har gjort att operatören Total känner sig trygg med att volymerna är tillräckligt stora för att projektet nu kan gå in i utvecklingsfas, varför det valt att upphöra med prospekteringsborrningen – något som är negativt för Africa Energy.

Det skriver Pareto i en kommentar efter att olje-och gasprospekteringsbolaget på onsdagsmorgonen meddelat att fynd hittats vid Luiperd-brunnen.

"Vi tolkar detta negativt för Africa Energy då katalysatorer försvinner på kort sikt. Värt att notera är även att det hade varit bättre om bolaget i stället hittat olja då det har högre värde per fat oljeekvivalent", skriver analyshuset.

Pareto har köprekommendation på Africa Energy med en riktkurs på 4:20 kronor, men som är "under granskning".

I en annan kommentar, från Carnegie, lyfts det fram att fyndet verkar vara stort, "klart positivt". Samtidigt råder en viss besvikelse över att aktörer inte stött på någon råolja.

"Det är sammanfattningsvis väldigt svårt att sätta ett värde på detta, men att den accelererade kommersialisering av projektet bör vara positivt för aktiekursen", avslutar Carnegie analysen.

Efter en dryg halvtimmes handel på onsdagen handlades Africa Energy-aktien ned 7 procent till omkring 3 kronor per aktie. Aktien har dock stigit nästan 90 procent sedan början av juni i år, parallellt med mediauppgifter om positiva resultat vid borrningen.


Graf: Africa Energys kursutveckling sedan årsskiftet

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.