Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-11

Ahnemark: ”Balansen är nyckeln”

wysiwyg_image

Sektorer som inte får mycket uppmärksamhet kan benämnas som tråkiga, även om de är solida bolag kan aktiens kurs hållas nere. Christoffer Ahnemark och Per H. Börjesson diskuterar - hajpade kontra tråkiga aktier.

Det finns flertalet exempel på sektorer som anses som ”tråkiga”. Christoffer Ahnemark menar att exempelvis byggbolagen handlas till en lägre värdering för att ”bygg är bygg”. Portfölj-balansen mellan tråkigt och stabilt respektive spännande och riskabelt är nyckeln fortsätter analytikern. I synnerhet bolag där uppfattningen ändras, kan ge god effekt.

– När värderingspendeln svänger från tråkigt till sexigt blir kursresan spektakulär, säger han till Omni Ekonomi.

Tråkiga sektorer

Spiltans vd Per H Börjesson förstår inte vad det tråkiga är med en aktie som ger 15 procent årlig avkastning. Han tar investmentbolaget Lundbergs som exempel och menar att det finns inget tråkigt med att dubbla sina pengar på fem år.

Christoffer Ahnemark hänvisar till två exempel inom byggsektorn som värderas lägre för att de verkar inom en osexig sektor.

– Byggsektorn har flera bolag i toppklass, Svedbergs och Consti är två bolag där prislappen för vinsttillväxten (mätt som PEG-tal) är låg och utsikterna ljusa men marknaden gäspar.

Heta sektorer

På den andra sidan finns det så kallade hajpade eller sexiga sektorer som får en högre värdering, där lyfter Börjesson dataspelsbolag och e-handlar som gynnats av ändrade beteende under krisen.

– Samtidigt finns det en logik i att de fått en högre värdering eftersom de har vuxit kraftigt, uppger han för Omni Ekonomi.

Christoffer är också inne på datorspel, men även framtidsbranscher som mjukvara och medicinteknik. Han menar att deras premievärdering kan uppnås snabbare än i traditionella tråkbranscher.

Vilka åker in i portföljen

Både Per och Christoffer tror att balansen mellan tråkiga och heta aktier är nyckeln. Christoffer har en favoritnisch.

– Dolda högpresterare. Det är bolag som upplevs tråkiga för stunden, men där stor uppvärderingspotential finns när fler får upp ögonen för caset. 

Per tycker att det kan vara en god idé att ha det ”sexiga” bolaget som är högt värderat men som man tror kan ge 30 procent i årlig avkastning men det är enbart om förväntningarna infrias, annars kommer värderingen sjunka dramatiskt.

Han avslutar med ett känt citat från en välrenommerad amerikansk investerare.

– Pris är vad du betalar. Värde är vad du får, som Warren Buffett säger.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.